Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A XXIV. VÖRÖSVÁRI NAPOK - Megnyitó ünnepségén (2015.08.14.)

2015-08-16

Tisztelt Ünneplő Közönség!
Hölgyeim és Uraim!

A Vörösvári Napok számunkra, vörösváriak számára az év legnagyobb közösségi ünnepe. Ezt az ünnepet előzi meg a legnagyobb várakozás, erre készülünk a legjobban, ettől várjuk a legtöbb örömet, élményt, a legjobb kikapcsolódást. Fokozattan igaz ez olyan években, amikor az ünnepnek van valami külön sajátossága: ilyen volt például a várossá avatás 1997-ben, a millenniumi ünnepségek 2000-ben, Pest megye fennállásának 1000 éves évfordulója 2009-ben, a várossá avatás 15. évfordulója 2012-ben vagy a betelepülés 325. évfordulója tavaly, 2014-ben.

Az idei év is ilyen különleges év, amelynek különlegességét a holnapi Betelepülési emlékmű-avatási ünnepség adja. Ez az ünnepség lesz az idei Vörösvári Napok legfontosabb eseménye, ennek gondolata lengi körbe a programjait, és adja meg egyedi jellegét. Az elmúlt egy-másfél év során mindent úgy időzítettünk, úgy szerveztünk, hogy mostanra minden elkészüljön, minden készen álljon arra, hogy méltó módon megünnepelhessük a Betelepülési emlékmű felavatását, és mindazt, amit számunkra ez a felavatandó szobor jelképez: a betelepülést, a városalapítást, a 326 éves helyi történelmünket.

Nem véletlenül választottuk a szoboravatásra ezt az időpontot. A Betelepülésre való emlékezés ugyanis nagyon jól illik a Vörösvári Napok hangulatába, eszmeiségébe, programjába, hiszen a Vörösvári Napok középpontja Nagyboldogasszony ünnepe, azaz templomunk védőszentjének ünnepe, templomunk búcsúnapja. A templom búcsúnapja pedig a templom felépítésre és felszentelésére emlékeztet bennünket, ami visszavezet bennünket lényegében a betelepüléshez.

Tudjuk ugyanis, hogy az első betelepülő családok 1689-ben érkeztek Vörösvárra Svábföldről, amikor a leírások szerint itt nem volt templom, nem voltak házak, csak elvadult táj és pusztaság. Ezért – szinte a családi házak felépítésével egyidőben, azzal párhuzamosan – templomot is kellett építeni. Úgy is lett. Az első telepesek megérkezése után mindössze hét évvel, 1696-ban felépült az első templom fából, majd újabb hét év elteltével 1703-ban, a második – azaz a mai – templomunk, már kőből. Ezt a templomot, azaz a mai nagytemplomunkat 1705-ben szentelte fel Placid Khemetmilner plébános. Akkor még nem a Nagyboldogasszony, hanem Szent Fülöp és Jakab apostolok tiszteletére, akiknek az ünnepe május 3-án van. Nagyboldogasszony 1757-től lett templomuk védőszentje, s azóta – immár 258 éve – ünnepeljük a templombúcsút augusztus 15-én, Szűz Mária mennybe vételének, azaz Nagyboldogasszonynak az ünnepén.

Mindezek miatt az 1990-es rendszerváltozás után divatba jött Vörösvári Napok gondolatvilágában és programjaiban kezdetektől fogva szervesen összekapcsolódott a vallási és a nemzetiségi elem. Ezért része kezdetektől a Vörösvári Napok programjának az ünnepi búcsúmise, a fúvószene, a Schwabenfest, és az utóbbi években a Tutajhúzó verseny is. Logikus volt tehát, hogy a Betelepülési emlékmű felavatását a templombúcsú napjára tegyük. Logikus volt az is, hogy az ünnepre hívjuk meg testvérvárosaink minél nagyobb delegációit, hogy ők is együtt ünnepeljenek velünk.

Nagy öröm számunkra, hogy el is fogadták meghívásunkat, és Gerstettenből, azaz az egykori Svábországból, a mai Baden-Württemberg tartományból, ahonnan az első vörösvári telepesek jöttek, 15 fős delegáció érkezett hozzánk; Gröbenzellből, azaz Bajorországból, ahonnan később a legtöbb telepes érkezett Vörösvárra, 21 fő érkezett hozzánk. A Hessen tartománybeli Wehrheimből ismereteink szerint nem érkeztek Vörösvárra betelepülők, ettől függetlenül nagyon örülünk a 11 fős wehrheimi delegációnak. J Erdélyi testvérvárosunkból, Borszékről nagy valószínűséggel szintén nem érkezett annak idején egyetlen városlapító telepes sem J, mégis nagyon örülünk a 6 fős borszéki delegációnak, akik szimbolizálhatják ebben a körben Vörösvár lakosságának magyar származású részét. (Tudjuk ugyanis, hogy az első összeíráskor, 1696-ban a 64 német házas gazda mellet 2 magyar házas gazda is lakott, tehát, ha csekély arányban is, de Vörösváron kezdettől fogva voltak magyar nemzetiségű lakosok is.) Kérem, hogy egy üdvözlő tapssal köszöntsük külföldi vendégeinket.

A nagy ünnepre igyekeztünk minél gazdagabb, szebb programot összeállítani és megszervezni. Ez nem volt könnyű, mert amint azt sokan tudják, az elmúlt hónapokban – éppen a szervezés csúcsidőszakában – a Művészetek Háza személyi állományában jelentős változások voltak. Ennek ellenére, úgy érzem, sikerült egy nagyon gazdag programot összeállítani, amelyben minden korosztály számára lesz több újdonság is, és sok érdekesség. A gyerekek számára lesz például mesekoncert, gyereklovagoltatás, állatsimogató, és nyúlfuttatás. A felnőttek számára „Ki Vörösvár legerősebb embere?"-verseny és futóverseny. És lesznek természetesen a már jól bevált hagyományos programok: Schwabenfest, tutajhúzó verseny, horgászverseny, Zuzu-kupa, fúvószenekari koncertek és bálok. A bálokon – a saját sztárjaink, azaz a Die Adlersteiner, a Werischwarer Burschen és a Bravi Buam mellett – lesznek sztárvendégek is, például Kovács Kati, D. Nagy Lajos, Dobrády Ákos, Tóth Vera és Kasza Tibor.

Az idei Vörösvári Napok főprogramja, a Betelepülési szoboravatási ünnepség holnap délután 3 órakor kezdődik, amelyre szeretettel hívok mindenkit. Az ünnepség zenés–verses–táncos műsorral kezdődik majd, aztán folytatódik az ünnepi beszéddel, a szoborcsoport leleplezésével és megáldásával, az alkotók és a támogatók köszöntésével. A műsorban fellép többek között a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Német Nemzetiségi Fúvószenekar, a Nosztalgia Dalkör, Fogarasy Attila tanár úr és Sörös Évi. Az ünnepséget szabadtéri fogadás zárja majd, hideg sörrel, fröccsel, limonádéval, pereccel, sós süteménnyel. Aztán mindenki kedvére választhat a felkínált sokféle program közül: meghallgathatja a Német Nemzetiségi Vegyeskar ünnepi hangversenyét a templomban, elmehet sétálni egyet a Búcsú téri vurstliba, vagy rögtön a Schiller Gimnázium udvarán fölállított sörsátor felé veszi az irányt, a szombati esti bálba. A további napok programjait most nem sorolom el, mindenki megtalálja azokat a szórólapokon, a plakátokon és az Interneten.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésüket a programok iránt, és felcsigáznom a kedvüket! Köszönöm a figyelmüket; a 2015. évi XXIV. Vörösvári Napokat ezennel megnyitom, és a következő három nap programjaihoz, valamint az augusztus 20-i programokhoz jó szórakozást és sok örömet kívánok!

Pilisvörösvár, 2015. augusztus 14.