Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

2015. évi II. közgyűlés (2015. 05. 07.)

2015-05-09

A munkatervünk szerint eredetileg április 9-re tervezett 2015. évi II. közgyűlés megtartására az önkormányzat akkori rendkívüli ülése miatt május 7-én került sor, 59,3 %-os részvétel mellett.

Az első két napirendi pont keretében egy új tag felvételére és egy tagjelölt bemutatkozására került sor, valamint három hosszú idő óta passzív tagot törölt a közgyűlés a tagnévsorból.

A belső ügyek után a következő egy hónap fontosabb közösségi eseményein, így többek között az Erdei kápolna búcsúján (május 25.), a hősök napi ünnepségen (május 30.), a „Lahmkruam" Helytörténeti Emlékparkban rendezendő gyermeknapon (május 31.) és az úrnapi virágszőnyeg-készítésben (június 7.) való egyéni ill. közös részvételről tárgyalt a közgyűlés.

A következő, s egyben a leghosszabban tárgyalt napirendi pont az önkormányzat elmúlt kéthavi munkájáról szóló beszámoló volt. Ennek keretében Gromon István polgármester, az egyesület elnöke először vetített képes előadás keretében részletesen ismertette a Templom tér komplex fejlesztésére az egyházközséggel közösen készített és április 30-án elfogadott koncepciótervet, majd a 2014. évi önkormányzati gazdálkodás eredményeit.

Kiemelte, hogy az önkormányzat a 2014. költségvetési évben az alap- és vállalt feladatainak teljesítése mellett 603,8 millió forint értékű fejlesztést tudott megvalósítani. Ebből 490,3 millió jutott a szennyvíztelep és csatornahálózat felújítására és bővítésére, 113,5 millió forint az egyéb városi fejlesztésekre, mint pl. a Templom téri, Vásár téri és Kápolna utcai parkolók, útépítések a köztemetőben, a sporttelepen és a Tő-dűlő elején, lift a szakorvosi rendelőbe, járdák a Zeneiskola mellett, az Iskola utcában és a Vasútállomás felé. Az Önkormányzat a 2014-es működéséhez folyószámla-hitelt nem vett igénybe, fejlesztési kiadásait korábban elnyert pályázatból és saját forrásból tudta biztosítani. Mindezek mellett az önkormányzat a 2014. évet 215,5 millió forint szabad pénzmaradvánnyal zárta. Ez alapvetően a takarékos és fegyelmezett gazdálkodásának, az iparűzési adó és a magánszemélyek kommunális adója többletbevételének, a dologi kiadási megtakarításoknak és az önkormányzati főzőkonyha gazdaságos működtetésének köszönhető, de ezek mellett részben a 2014. évben fedezettel rendelkező beruházások áthúzódásából is adódik.

Végül a közgyűlés hosszasan elemezte a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a Vásár téri iskola fenntartásának átvételére vonatkozó kezdeményezését, a különböző érintett intézmények és véleményező szervezetek állásfoglalásait, a tárgyban született önkormányzati döntés előzményeit és indokait, ill. a döntések nyomán kialakult helyzetet, valamint a témában várható jövőbeni fejleményeket.

A több mint három órás, tartalmas közgyűlés kötetlen beszélgetéssel zárult.