Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Haranglábat szenteltünk

2013-12-30

A harangok összefüggnek Isten népének életével. Hangjuk jelzi az imádság idejét, összegyűjti a népet a liturgikus cselekmény végzésére, figyelmezteti a híveket a fontosabb eseményekre, amelyek az Egyháznak ezt a közösségét és a várost, az egyes híveket örvendetesen vagy fájdalmasan érintik. Amikor halljuk a harangokat, emlékezzünk arra, hogy egy család vagyunk, és szavukra hallgatva gyűljünk össze, és mutassuk ki Krisztusban való egységünket!

A bányatelepi templom december elején üli búcsúját, Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének napjához kapcsolódva. Idén egy másik nagy eseménnyel kötődött egybe ez a nap: a templom harangja új haranglábat kapott. Nem ez az első dolog az idei évben, amely megújult a bányatelepi templomban. Idén szépült meg a hívek munkájából a Szent Borbála szobor és a közelmúltban a keresztelőkút teteje.

December 1-jén 9 órakor a szentmise ünnepélyes bevonulással kezdődött, s hasonló ünnepi formában folytatódott. Mivel ez a vasárnap volt advent első vasárnapja, a prédikációban arról hallhattunk, hogyan készítsük fel lelkünket Krisztus érkezésére. A lelki készülethez hozzátartozik mindaz, amivel hagyományos módon karácsonyra készülünk (sütés, főzés, díszítés, ajándékok keresése, készítése), csak meg kell találni a helyes egyensúlyt.

A szentmise után a hívek az oldalsó kijáraton a kertbe mentek, hogy részt vegyenek a harangláb ünnepélyes megáldásán. A kb. 7 m magas, fából készült haranglábat Balla Sándor plébános atya áldotta meg. A szertartás után a napos, ám hideg idő ellenére sem siettek haza a jelenlévők, sokan maradtak beszélgetni, hiszen a kertben felállított asztalokon házi készítésű süteményekkel, borral, üdítővel kínálták a híveket.

Már régebben észrevették, hogy javításra szorulna a kertben álló fa harangláb, azonban amikor tüzetesebben megvizsgálták, kiderült: annyira elöregedett a faanyag, hogy javításra már gondolni sem lehet. A kis egyházközség szűkös anyagi keretei miatt a fehérvári püspökséghez fordult segítségért. A püspökség meg is adta a kért 850.000 forintos támogatást, amelyhez még körülbelül 400.000 forintra van szükség. A bányatelepi hívek ennek negyedét már össze is adták, de további támogatásra is lehetőség van: az adományokat az orgonán álló perselyben gyűjtik.

Természetesen nem egyedül anyagiakra volt szükség a harangláb elkészüléséhez. Meg kellett tervezni oly módon, hogy a templomhoz illő legyen, szükség volt fa- és villanyszerelési munkálatokra, és természetesen fel is kellett építeni a haranglábat, lehetőség szerint úgy, hogy a korábban szépen rendbetett kert minél kevésbé sérüljön. Sándor atya köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek – imádsággal, adománnyal vagy a munkálatokban. A teljesség igénye nélkül emelte ki a következő emberek segítségét: ifj. Rádler György, Botzheim Mátyás, Hau János, Törzsök István, Manhertz István, Kreiszl János.

Komáromi-B. Hajnalka

(Forrás: Vörösvári Újság)