Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Búcsú Temesi Ágostontól

2013-07-30

Életének 78. évében, türelmesen viselt hosszú szenvedés után elhunyt Temesi Ágoston villamosmérnök, egyetemi adjunktus, a Magyar Országos Vasútmodellezők és Vasútbarátok Egyesületének volt alelnöke, korábbi önkormányzati képviselő, a Pilisvörösvár-Bányatelepi Szent Borbála Egyházközség képviselőtestületének volt tagja.

Temetése 2013. július 5-én 16 órakor volt a városi temetőben. A temetési szertartást Balla Sándor plébános és Verőcei Gábor korábbi bányatelepi plébános végezte. Beszédet mondott Tasnádi Tamás, a bányatelepi egyházközség korábbi világi elnöke.

Temesi Ágoston (Guszti bácsi) 1935-ben született Budapesten. Édesanyja, Löffler Mária tősgyökeres vörösvári, kézimunka-tanárnő volt. Édesapja, id. Temesi Ágoston Karancslapujtőről származott, nagyon szegény családból, s onnan küzdötte fel magát a pilisszentiváni bányamesterségig.

Temesi Ágoston tanulmányait Pannonhalmán kezdte, a bencéseknél. A 2. év után azonban eltanácsolták a gimnáziumból, mert négy társával engedély nélkül meglátogatta volt prefektusát – éppen azon a napon, amikor Rákosi Mátyás elvtárs érkezett látogatóba Pannonhalmára. Az eltanácsolás után szülei a vörösvári iskolába íratták be, mert bár akkor még Sajószentpéteren laktak, de már tudták, hogy az édesapa állást fog kapni a szentiváni bányában. Ágoston így két évig nagynénjénél, Deák Józsa tanító néninél lakott, akit egész életében édesanyjaként tisztelt és szeretett. A pannonhalmi eltanácsolás nem vágta el későbbi tanulmányi előmenetelét, mert Dobó Károly igazgató úr a bizonyítványát úgy adta ki, mint ha elsőtől itt járt volna iskolába.

Vörösváron, 11 éves korában ismerte meg későbbi feleségét, Szontág Teréziát. Együtt nőttek fel, aktívan részt vettek az ifjúság összejövetelein, az Olvasókör rendezvényein. Budapestre jártak középiskolába, elvileg vonattal, de Ágoston legtöbbször edzésként befutott Budapestre, míg Teri vonattal vitte utána a holmiját. Középiskolás korában Ágoston hosszútávfutóként országos eredményeket ért el, alkalmanként a későbbi híres, sokszoros világcsúcstartó Iharos Sándort is megverte. 18 évesen azonban csontritkulás miatt eltört a karja, amit többször operálni kellett, s sportolói karrierje ezzel véget ért.

Elkezdődött viszont a szakmai karrierje, mert Ágoston a technikumban is kiemelkedő eredményeket ért el: megnyerte az országos matematikai és fizikai tanulmányi versenyt, így azonnal felvették a Műegyetemre, ahová már előtte is rendszeresen bejárt tanulni, kísérletezni.

Az egyetem elvégzése után 1959-ben először a Magyar Televíziónál helyezkedett el, mely akkor élte hőskorát. Mérnökgyakornokként kezdte, majd beosztott mérnök, kép- és hangmérnök, végül üzemmérnök lett. A Magyar Televízióban az ő ötlete alapján, az ő tanácsára vezették be, hogy műszaki hiba esetén nemcsak elsötétült a képernyő, hanem megjelent egy felirat is, pl.: „Adásszünet.", „A hiba nem az Ön készülékében van!", „Adáshiba".

Volt professzora 1962-ben oktatónak hívta a Budapesti Műszaki Egyetemre (BME), s Ágoston azonnal igent mondott. Szerette a fiatalokat, nagyon jól megtalálta velük a hangot. Kiváló tanár volt, híradástechnikai villamosmérnökök generációi nőttel fel a keze alatt. Öt éven át dolgozott egyetemi tanársegédként, húsz éven át egyetemi adjunktusként. Szinte minden cégnél voltak tanítványai, akik felnéztek rá, sokan tartották vele a kapcsolatot.

Mivel tudta, hogy pártonkívüliként nem számíthat igazán szakmai karrierre, a tanítás mellett hobbyjában, a modellezésben élte ki magát. Ez úgy kezdődött, hogy gyermekként vonzotta a vitorlázórepülés, de nem gyakorolhatta, mert féltették. Ezért aztán elkezdett repülőmodelleket építeni. A repülőmodellekről az 1960-as évek elején tért át a vasútmodellekre, amikor is elsőszülött kislányának karácsonyra feleségével egy modellvasutat ajándékoztak. Apuka összeállította a kis pályát, és a kislánya helyett maga kezdett el vonatozni...

Olyan szenvedélyesen, hogy hamarosan nemzetközi hírű modellvasutas és gyűjtő lett belőle. Sok éven át volt a Magyar Országos Vasútmodellezők és Vasútbarátok Egyesületének (MAVOE) alelnöke. Feleségével és néhány barátjával vitte az egyesület ügyeit, intézte a nemzetközi levelezést, részt vett a nemzetközi vasútmodellező szervezet, a MOROP működésében, rendezvényeik szervezésében. A nemzetközi technikai bizottság tagjaként rész vett a nemzetközi vasút-modellezési szabványok kidolgozásában. A modellvasutasok körében rengeteg barátra tett szert, akikkel kölcsönösen látogatták egymást. Elvitte Pilisvörösvár hírét egész Európába.

1988-ban, ötvenhárom évesen elhagyta az egyetemet, s a TEKTRONIX Magyar Képviseletének képviselet-vezetője lett. Ezt a posztot négy éven át töltötte be, majd 1992-ben a MATÁV Mérésügyi Központjának központvezető-helyettese lett. Innen ment nyugdíjba 1995-ben. Oktatói munkáját azonban eddig is, és ezután is folytatta, óraadó tanárként még 70 éves kora felett is tanított.

Temesi Ágostont munkája egész életében Budapesthez kötötte, de közben mindig részt vett itthon a helyi közösség életében is. Az 1960-as 70-es években sok éven át volt a bányatelepi Szent Borbála kápolna egyházközségi képviselő-testületének tagja. Feleségével és gyermekeivel együtt vett részt a vasárnapi szentmiséken, az egyházi ünnepeken, körmeneteken. Nagy tanúságtétel volt abban az időben, a szocializmus idején, hogy egyetemi tanárként, értelmiségiként nyíltan vállalta keresztény hitét, katolikus vallását.

A rendszerváltás után bekapcsolódott a helyi közéletbe is. A Kereszténydemokrata Néppárt Pilisvörösvári Szervezetének jelöltjeként 1990-ben megválasztották önkormányzati képviselővé. Az önkormányzati képviselő-testület valamint a Gazdálkodási és Településfejlesztési Bizottság (GTB) tagjaként négy éven át aktívan részt vett az önkormányzat munkájában. Különösen sokat köszönhetünk neki a vezetékes telefon kiépítésének előkészítésében.

2000-ben nagy csapás érte: meghalt szeretett felesége, akivel 42 éven át éltek boldog házasságban. Éveken át nehezen tudta feldolgozni ezt a traumát. Néhány évvel később pedig újabb csapás érte: váratlanul, egyik pillanatról a másikra, fiatalon meghalt a veje, nagyobbik lányának férje. Lelkileg ez az eset újra összetörte.

Aztán jöttek a betegségek. A már fiatal korától meglévő csontritkulása miatt egymás után több gerinccsigolyája is összerogyott. Három éve combnyaktörés érte. Az utolsó egy évben betegsége már ágyhoz szögezte őt, de a szelleme töretlen volt, továbbra is érdekelte a közélet, a szakmai- és modellvasutas hírek. Elsőpénteken mindig nagyon várta a papot és az Oltáriszentséget. 2013. június 22-én távozott az örök életbe.

Temesi Ágoston sokféle tehetséggel megáldott, intelligens, kedves, vidám ember volt, aki egész életével, sokféle módon gazdagította Pilisvörösvár közösségét. Emlékét megőrizzük.

Gromon István

polgármester