Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Levél a Magyar Postának

2013-05-21

Magyar Posta Zrt.
Prémné Dr. Papp Szilvia
ingatlan-üzemeltetési osztályvezető asszony részére

1089 Budapest, Orczy tér 1.

Tárgy: A Pilisvörösvári Postahivatal helyzete

Tisztelt Osztályvezető Asszony!

A Pilisvörösvári Járás székhelytelepülése, a több mint 14.000 fő lakosságszámú kisváros, Pilisvörösvár polgárai valamint a környékbeli települések polgárai nevében fordulok Önhöz, a Pilisvörösvári Postahivatal ügyében.

A Pilisvörösvári Postahivatal egy az 1900-as évek elején épült régi családi házból lett kialakítva (2085 Pilisvörösvár, Fő u. 64.). Az épületre az elmúlt évtizedekben szinte semmit sem költöttek, állapota teljesen lepusztult, falai repedeznek, vakolata hámlik, kívül-belül kiábrándító állapotban van. Az épület teljes felújításra szorul.

Az épület a rossz állapota mellett más szempontból is teljesen alkalmatlan arra, hogy egy járási székhelytelepülés egyetlen postahivatala legyen: az ügyfeleket kiszolgáló helyiség közvetlenül az utcáról nyílik, alapterülete összesen kb. 10 m2 (!). Leülni nem lehet, az ügyfeleknek rendszeresen az utcán kell sorban állniuk. (Csatoltan küldök néhány képet, amelyek mutatják a postaépületet a mai leromlott állapotában, ill. a mellette lévő – ez év augusztusában átadott – új Városi Ügyfélszolgálat és Díszterem épületegyüttesét.)

Évek óta próbálok ötleteket, megoldási javaslatokat adni a Postának arra, hogy megoldást találjon a Pilisvörösvári Postahivatal problémájára. Többször fordultam a posta különböző rangú vezetőihez kéréseimmel, megoldása javaslataimmal, sajnos eddig eredmény nélkül. Minden esetben jeleztem, hogy az önkormányzat úgy is, mint két irányban telekszomszéd (Fő u. 66., Puskin u. 8.), s úgy is, mint a lakosság érdekeinek képviselője, lehetőségei szerint kész minden együttműködésre egy korszerűbb pilisvörösvári postahivatal létrehozása érdekében.

2008-2009-ben a Fő utca-felújítás kapcsán tárgyaltam a Magyar Posta ingatlan-gazdálkodással foglalkozó képviselőivel egy kölcsönösen előnyös esetleges területcsere lehetőségéről (mint telekszomszéd), de végül ezeknek a tárgyalásoknak nem lett kézzel fogható eredménye. 2011 novemberében Bor Sándor területi igazgató úrral tárgyaltam, aki személyesen ki is jött Pilisvörösvárra, lehetőséget adott a pilisvörösvári postahivatal állapotának helyszíni bemutatására, s a rendkívül mostoha helyzet javításán való közös gondolkodásra. Sajnos ennél több nem történt. 2013 januárjában részletes levelet írtam Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes részére, aki válaszra sem méltatott, pedig levelemet Szondyné Sárfy Zsuzsa, a Pilisvörösvári Járási Hivatal vezetője is írásban támogatólag aláírta (a Járási Hivatalhoz tartozó Pilisvörösvári Okmányiroda ügyfélfogadását is jelentősen megnehezíti ugyanis a postaépület műszaki adottságából eredő lassú ügymenet.)

Hogy a jelenlegi állapot mennyire tarthatatlan, azt úgy gondolom, hűen érzékelteti az alábbi két részlet a 2011. október 13-i közmeghallgatás jegyzőkönyvéből:

„Toronyi Zoltán, pilisvörösvári lakos: A „szutyok posta" mikor fog valamilyen formában megváltozni? Mert ezt a gyönyörű épületet (ti. a Városi Ügyfélszolgálat, ma Járási Hivatal épületét, ahol a közmeghallgatás volt), aminek most itt élvezői vagyunk, ezt valahogy annyira lerondítja .... Egyébként a fotó az új épületről nagyon jó volt, mert hála Istennek ki volt belőle szedve a posta épülete. De ez valami ....! Megmondom Önöknek őszintén, én már régen kiírtam volna, hogy ezt a szégyent a Magyar Posta iktassa ki, mert ez önmagáért beszél.

Gromon István polgármester: Az Önkormányzatnak semmilyen beleszólása, hatásköre nincsen abban, hogy a posta épülete mennyire rossz állapotú és a szolgáltatása hogyan működik. Számos esetben tárgyalt már a posta képviselőivel. Legközelebb november hónapban kerül sor egy újabb egyeztető tárgyalásra. Az önkormányzatnak semmilyen jogi ráhatása nincs a Magyar Postára. A Posta saját hatásköre, hogy felújítani szeretné az épületet, vagy esetleg egy új épület kialakításán gondolkodik. Ennek ellenére igyekszik meggyőzni a postát a felújítás szükségességéről."

Tisztelt Osztályvezető Asszony!

Meggyőződésem, hogy a Pilisvörösvári Postahivatal épületének felújítása vagy a Postahivatal új helyre költöztetése halaszthatatlan. Jelenleg a megoldásra adódik egy konkrét lehetőség, amelyet érdemes lenne megvizsgálni: a Pilisvörösvári Postahivataltól néhány házra van az OTP Pilisvörösvári Fiókja, amelynek épülete most eladó, mert az OTP elköltözik egy bérelt ingatlanba. Az OTP-fiók épülete megítélésem szerint alkalmas lenne postaépületnek. Az épület jó állapotban van, forgalmas helyen fekszik, a Fő utcán. Egyetlen problémája a megfelelő parkolóhelyek hiánya. Egy helyszíni bejárás ill. egy személyes egyeztetés keretében azonban ezekre közösen kereshetnénk valamilyen megoldást.

Kérem, vizsgálja meg a Pilisvörösvári Postahivatal állapotát, s a jelenlegi helyzet gyökeres megváltoztatásának lehetőségeit. A probléma megoldása nemcsak Pilisvörösvár lakosságának jogos igényét elégítené ki, hanem a Posta számára is megtérülő befektetés lenne. Egy megújult, korszerű Pilisvörösvári Postahivatal – a járási székhelyen, Pilisvörösvár centrumában, a Fő utcán, a Járási Hivatal (Fő u. 66.) közvetlen szomszédságában – mindenképpen jelentős forgalmat bonyolítana le, és biztosan nyereséges lenne.

Pilisvörösvár, 2013. május 21.

Válaszát várva, tisztelettel:

Gromon István

polgármester