Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Magyar Posta Zrt. - Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes részére

2013-01-22

Tárgy: A Pilisvörösvári Postahivatal épületének állapota

Tisztelt Gazdasági Vezérigazgató-helyettes Úr!

A Pilisvörösvári Járás székhelytelepülése, a 14.000 lakosú kisváros, Pilisvörösvár polgárai nevében, valamint a környékbeli települések polgárai nevében fordulok Önhöz, a pilisvörösvári postahivatal épületének súlyosan lepusztul állapota ügyében.

A Pilisvörösvári Postahivatal (2085 Pilisvörösvár, Fő u. 64.) egy az 1900-as évek elején épült régi családi házból lett kialakítva. Az épület az óta jelentősen lepusztult, falai repedeznek, vakolata hámlik, kívül-belül kiábrándító állapotban van, jelenlegi helyzete tarthatatlan: a postaépület teljes felújításra szorul, ill. egy új épület megépítése szükséges.

Az épület más szempontból is felújításra, átalakításra szorul: az ügyfeleket kiszolgáló helyiség közvetlenül az utcáról nyílik, alapterülete kb. 10 m2 (!!!). Leülni nem lehet, sorban állni az utcán kell. (Csatoltan küldök néhány képet, amelyek mutatják a postaépületet a mai leromlott állapotában, ill. a mellette lévő – ez év augusztusában átadott - új Városi Ügyfélszolgálat és Díszterem épületegyüttesét.)

Ráadásul alternatíva sincs – ez Pilisvörösvár egyetlen postahivatala!

Az elmúlt években többször fordultam a posta különböző rangú vezetőihez kéréseimmel, megoldása javaslataimmal, sajnos eddig eredmény nélkül.

Legutóbb 2011 novemberében Bor Sándor területi igazgató úrral tárgyaltam, aki személyesen ki is jött Pilisvörösvárra, lehetőséget adott a pilisvörösvári postahivatal állapotának helyszíni bemutatására, s a jelenlegi rendkívül mostoha helyzet javításán való közös gondolkodásra. Bíztam abban, hogy az Ő pozitív hozzáállása révén a Posta megtalálja a szükséges forrást egy új pilisvörösvári postaépület megépítéséhez.

Jeleztem számára, hogy az önkormányzat úgy is, mint két irányban is telekszomszéd (Fő u. 66., Puskin u. 8.), úgy is, mint a lakosság érdekeinek képviselője, lehetőségei szerint kész minden együttműködésre a cél megvalósulása érdekében. Ezt a lakosság kifejezetten el is várja önkormányzatunktól. Hogy mennyire, azt úgy gondolom, hűen érzékelteti az alábbi két részlet a 2011. október 13-i közmeghallgatás jegyzőkönyvéből:

„Toronyi Zoltán, pilisvörösvári lakos: A „szutyok posta" mikor fog valamilyen formában megváltozni? Mert ezt a gyönyörű épületet (ti. a Városi Ügyfélszolgálat, ma Járási Hivatal épületét, ahol a közmeghallgatás volt), aminek most itt élvezői vagyunk, ezt valahogy annyira lerondítja .... Egyébként a fotó az új épületről nagyon jó volt, mert hála Istennek ki volt belőle szedve a posta épülete. De ez valami ....! Megmondom Önöknek őszintén, én már régen kiírtam volna, hogy ezt a szégyent a Magyar Posta iktassa ki, mert ez önmagáért beszél.

Gromon István polgármester: Az Önkormányzatnak semmilyen beleszólása, hatásköre nincsen abban, hogy a posta épülete mennyire rossz állapotú és a szolgáltatása hogyan működik. Számos esetben tárgyalt már a posta képviselőivel. Legközelebb november hónapban kerül sor egy újabb egyeztető tárgyalásra. Az önkormányzatnak semmilyen jogi ráhatása nincs a Magyar Postára. A Posta saját hatásköre, hogy felújítani szeretné az épületet, vagy esetleg egy új épület kialakításán gondolkodik. Ennek ellenére igyekszik meggyőzni a postát a felújítás szükségességéről."

Tisztelt Igazgató Úr!

Kérem, vizsgálja meg a Pilisvörösvári Postahivatal állapotát, s a jelenlegi helyzet gyökeres megváltoztatásának lehetőségeit. Meggyőződésem, hogy a Pilisvörösvári Postahivatal épületének felújítása vagy a Postahivatal új helyre költöztetése halaszthatatlan. A probléma megoldása nemcsak Pilisvörösvár lakosságának jogos igényét elégítené ki, hanem a Posta számára is megtérülő befektetés lenne. Egy megújult, korszerű Pilisvörösvári Postahivatal a járási székhelyen, Pilisvörösvár centrumában, a Fő utcán, a Járási Hivatal (Fő u. 66.) közvetlen szomszédságában biztosan jelentős forgalmat bonyolítana le, és nyereséges lenne.

Jelen kezdeményezésemmel Szondyné Sárfy Zsuzsa, a Pilisvörösvári Járási Hivatal vezetője is egyetért, és támogatja azt, tekintettel arra, hogy a Járási Hivatalhoz tartozó Pilisvörösvári Okmányiroda ügyfélfogadását jelentősen megnehezíti a postaépület műszaki adottságából eredő lassú ügymenet.

Pilisvörösvár, 2013. január 21.

Üdvözlettel:

Gromon István

polgármester

Egyetértek:

Szondyné Sárfy Zsuzsanna

hivatalvezető

Pilisvörösvári Járási Hivatal