Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóság - Pásztor Zoltán megyei igazgató úr részére

2013-01-19

Tárgy: A 10. sz. főközlekedési út karbantartása és síkosságmentesítése

Tisztelt Igazgató Úr!

Mint a kimagaslóan magas forgalmú 10. sz. főközlekedési út által átszelt legnagyobb település, Pilisvörösvár város polgármestere kérem hathatós intézkedését a 10-es számú út karbantartásával, valamint téli hó-eltakarításával és síkosságmentesítésével kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben, hónapokban számtalan ügyfélpanasz és kemény kritika érkezett az önkormányzathoz ezen témákban. Az emberek panasza jogos, mivel 10-es számú úton az elmúlt időszakban az útkarbantartással és a síkosságmentesítéssel kapcsolatban valóban érthetetlen események történnek.

2012. december 6-án (pénteken) – Mikulás napján – délelőtt, 0 fok körüli téli hidegben felmarták a 10-es út pilisvörösvári bevezető szakaszát (a Liegl-körforgalom környékén), majd óriási havazás közben, a péntek délutáni csúcsforgalomban nekiálltak aszfaltozni. A Budapestre ingázó emberek este, munkából hazafelé jövet 2-3 órát álltak a félpályás útlezárás miatti dugóban. Az aszfaltozás reggelig tartott, majd néhány nap múlva a vadonatúj aszfaltszőnyeget jónéhány helyen felvágták, s újra aszfaltozták (kijavítandó a hideg miatt elkerülhetetlenül kialakult hibás részeket).

2013. január 17-én (csütörtökön) teljes útzár volt a 10-es úton, mert Pilisvörösváron, a Tácsik Pékségnél lefagyott az út, és nem lehetett rajta közlekedni. A közútkezelő hókotrója rendőri felvezetéssel érkezett a helyszínre, ahol kiderült, hogy nem működik a sószórója, ezért a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltóság emberei másztak fel a gép tetejére, ahonnan lapátokkal szórták meg a 10-es utat.

2013. január 18-án (pénteken) a 10-es út ismét sok helyen jeges volt. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak és az önkéntes tűzoltó egységeknek kora reggel két közúti balesethez kellett vonulniuk, délelőtt három elakadt kamiont mentettek Pilisvörösvár térségében. Déltájban komoly torlódás alakult ki az Auchan és Pilisvörösvár között, mivel gyalogosgázolás történt az angol temetőnél. Ebben a helyzetben a Közútkezelő emberei Pilisvörösvár területén – szakadó hóban – kátyúztak (!), ami még tovább lassította a forgalmat.

Tisztelt Igazgató Úr!

Polgárainkat jogosan felháborítja a kritikus időjárási időszakokban végzett útfelújítás és kátyúzás. Ráadásul az emberek azt hiszik, hogy mindezt az önkormányzat rendeli meg, mi szórjuk a közpénzt, s mi lehetetlenítjük el a közlekedést a 10-es úton.

Fentiekre való tekintettel kérem hathatós közbenjárását annak érdekében, hogy a 10. sz. főközlekedési út karbantartásának színvonala a jelenleginél jóval hatékonyabb legyen, s megfeleljen az útkarbantartás elvárható követelményeinek.

Pilisvörösvár, 2013. január 18.

Tisztelettel:

Gromon István

polgármester