Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Pályázati sikerek után

2009-12-15

? Tisztelt Polgármester Úr! Gratulálok a Fő utca program pályázati sikeréhez. Akár karácsonyi ajándéknak is nevezhetjük a most elnyert 623 millió forintot...

? Köszönöm a gratulációt, valóban nagy siker ez Vörösvárnak ? a rendszerváltozás óta eltelt húsz év kiemelkedően legnagyobb pályázati sikere! S ha még hozzáveszem a szennyvízpályázat első fordulójában elnyert kb. 60 millió forintot, a Napos Oldal Szociális Köz-pont akadálymentesítésére elnyert közel 10 millió forintot, valamint a kisebb, pármillió forintos pályázati támogatásokat, akkor még nagyobb a szám, s bőven a 700 millió felett vagyunk. Továbbá várjuk még a jelzőlámpás csomópontra remélt 90 millió forintos támogatást is. Azt mondhatom tehát, hogy a pályázatok írására és menedzselésére fordított rengeteg munka végül is meghozta gyümölcsét.


? Egy ilyen bonyolult pályázat nyilván sok ember sok munkájának a gyümölcse...

? Valóban, legalább 15-20 ember munkájának közös eredménye ez a pályázati siker. Lehetetlen mindenkit felsorolni, de mindenképpen ki kell emelnem Gyimóthy Ákos főépítész és Bándi Gábor projektmendzser szerepét az elért sikerben. Gyi-móthy Ákos a pályázat alapját képező Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) elkészítését szervezte és irányította (Koós Bálint és dr. Váradi Monika Mária segítettek neki), Bándi Gábor pedig az 1. és a 2. fordulós pályázatnak és a hozzájuk szükséges rengeteg dokumentumnak az elkészítését szervezte, ill. végezte. A Polgármesteri Hivatalból dr. Krupp Zsuzsanna jegyző, Váradi Zoltánné műszaki osztályvezető, Solti Kinga pályázati referens és Páva Gábor beruházó dolgozott eddig legtöbbet a sikerért, az adatok összegyűjtésével, a szükséges döntések előkészítésével, az engedélyek, szerződések, levelezések menedzselésével. Az utóbbi hónapokban kapcsolódott be a munkába, s azóta sokat segít Müller János, a Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. A Képviselő-testületből Szakszon József volt alpolgármester, Kimmelné Sziva Mária alpolgármester és Pándi Gábor PVKB-elnök segített a legtöbbet. A lobbizásban Falics Jánosné és Gulyás Dénes országgyűlési képviselő is szerepet vállalt.

? Mivel folytatódik ezután ez a munka?

? Most, hogy megvan a fedezet, el kell készíteni a parkolók, a csapadékvíz-elvezetés, a gyalogátkelők, az épület-felújítások és az új épületek részletes kiviteli terveit (a járdáké már megvan). A tervek elkészítése kb. 3 hónapot vesz igénybe. Közben a Pro Régió Ügynökséggel alá kell írnunk a támogatási szerződést, ami szintén hosszabb előkészítést igénylő, felelősségteljes folyamat. A kiviteli tervek birtokában ki kell majd írnunk a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatokat. Ezek lebonyolítása, a kivitelezők kiválasztása kb. újabb 3 hónapot vesz igénybe. A pályázati támogatásból megvalósuló munkák tehát kb. fél év múlva kezdődhetnek meg. Közben még le kell zárnunk a tárgyalásokat a Fő utcán érdekelt vezetékes szolgáltatókkal (ELMű, T-Com, Fibernet, DMRV), s alá kell írnunk még egy-két megállapodást. A tényleges munkák a pályázaton kívüli részekkel: a vízvezetékek cseréjével és a villanyoszlopok kiváltásával kezdődnek majd, remélhetőleg már tavasszal.

? A Fő utca programhoz kapcsolódóan a képviselők döntöttek arról, hogy az 1928-as bányászsztrájk emlékművét a Bajcsy-Zs. térről áthelyezik a Bányatelepre, a Rákóczi utcai játszótér melletti közparkba. Történt-e egyeztetés ezzel kapcsolatban a bányászokkal, szakszervezeti vezetőkkel, illetve az alkotóval?

? Természetesen. Az elmúlt egy év alatt az emlékmű áthelyezésének gondolatát többször felvetettem a pilisi bányászok különböző rangú képviselőinek, s azt mindnyájan támogatták. Így többek között Wágner Ferenc úr, a dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség elnöke, Székely József úr, a Pilisi Bányász Szakszervezet elnöke, Zelenai József nyugdíjas bányamérnök úr, több volt pilisvörösvári bányász, valamint a szobor alkotója, Bajnok Béla művész úr is. Legutóbb 2009. szeptember 4-én, az 59. Bányásznap alakalmából rendezett ünnepségen a Pilisi Bányász Szakszervezet teljes tagsága jelenlétében ismertettem az elképzelést, amelyet mindenki támogatott. Többek között azért is, mert az emlékmű jelenlegi helyén a 10-es út forgalmának zaja miatt lehetetlen egy bensőséges ünnepséget tartani, a bányász himnuszt elénekelni vagy ünnepi beszédet mondani.

? Szintén a ?karácsonyi ajándék" kategóriájába tartozhat az a tény is, hogy végre sikerült kivitelezőt találni a kultúrház befejezésére. Ha minden a tervek szerint alakul, mikorra várható az épület átadása?

? Igen, a harmadik közbeszerzés végre sikeres lett, megvan a kivitelező. A tervek szerint december 21-én aláírjuk a szerződést, és január elején megkezdődhetnek a munkák. A vállalkozónak 150 nap áll rendelkezésére a munkák elvégzésére. Bízom abban, hogy pünkösdkor átadhatjuk a Művészetek Házát, azaz a felújított kultúrházat.

? Nem okoz-e majd gondot a kultúrház átadása után, hogy ezentúl két épületet (Major u., Fő u.) kell majd fenntartania, működtetnie az önkormányzatnak Művészetek Háza címén?

? A városnak eddig is ? a felújítás előtt is fenn kellett tartania mindkét épületet, hiszen a kultúrház és a zeneiskola eddig is ebben a két épületben működött, csak más helyi elosztásban. A felújítás során a kultúrház épülete egy szinttel bővült, ennek a rezsiköltsége természetesen plusz kiadásként jelentkezik majd. Nagyon nehéz előre megmondani, hogy a felújított épület rezsiköltségei pontosan mekkorák lesznek, a pontos számításokhoz szükség lesz legalább az első félév tapasztalataira. Ugyanakkor az év második felétől az új épületben remélhetőleg már nyereséges, bevételt hozó rendezvényeket is tudunk tartani, s ez valamelyest ellentételezheti a rezsiköltségekkel kapcsolatos kiadásokat.

? November 26-i ülésén a Képviselő-testület elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót. Megemlítené néhány kiemelkedően fontos alapvetését a koncepciónak?

? Mindenekelőtt hangsúlyozni kell, hogy a költségvetési koncepciót a törvényi határidők miatt a parlamenti költségvetés elfogadása előtt kellett elkészíteni, így az abban megfogalmazottak a tényleges költségvetési számok ismeretében még módosulhatnak. Egyébként a koncepció főbb elveiben megegyezik a tavalyival. A bevételek tervezésekor sajnos komoly veszteségekkel kell számolnunk, az állami támogatás mértéke ugyanis ? a korábbi évekhez hasonlóan ? 2010-ben ismét jelentősen csökkenni fog! A gazdasági válság miatti bevételkiesés az önkormányzatoknál szintén a jövő évben fog jelentkezni. Az iparűzési adónak az APEH által történő beszedése várhatóan 60-70 millió Ft bevételkiesést fog okozni, mivel a 2010. évi feltöltés csak a 2011. évi költségvetésben fog bevételként jelentkezni... Az európai uniós fejlesztési pályázataink önrészét csak fejlesztési hitelből tudjuk biztosítani.

A személyi kiadásokat a törvényben meghatározott illetményalap szerint finanszírozzuk. A dologi kiadásoknál a 2009. évi tényleges kiadásokat tekintjük bázisnak, s azt a várható 2009. évi inflációval megemeljük. Az egyéb dologi kiadások előirányzatának alapösszegét 10%-kal emelni szándékozunk, mivel azt két éve nem emeltük. Továbbra is igyekszünk fenntartani a takarékos gazdálkodást, s így az ésszerűség határán belül csökkenteni a kiadásokat, emellett pedig kihasználni a kínálkozó pályázati vagy egyéb bevételi lehetőségeket.

Fogarasy Attila

(Megjelent a Vörösvári Újságban)