Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

„Mikulásajándék" Wehrheimből

2012-06-11

Újabb járművel bővült a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület járműállománya. A különlegesen felszerelt autó egyenesen Németországból érkezett, hogy mostantól a vörösvári önkéntesek munkáját segítse.

December 2-án, este fél 8-ra érkezett a tűzoltóautó a tűzoltószertárba Németországból, Wehrheimből. „Ezt az autót a Mikulás hozta, akit Herbert Kohlbachernek hívnak. A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek ez egy nagy ajándék, amit a német partnerkapcsolaton keresztül kaptunk most meg" – mondta el Pfeiffer Ferenc, a PÖTE elnöke. Az autó jelenlegi piaci értéke 10.500 euró. Megvételéhez a wehrheimi önkormányzaton és a tűzoltó egyesületen kívül Herbert Kohlbacher (a wehrheimi körzeti tűzoltóság vezetője – a szerk.) magánszemélyként is hozzájárult, és a vörösvári önkormányzat is támogatta.

A tűzoltó egyesületnek eddig is voltak járművei, el tudták látni a feladataikat, hiszen évente több mint 200 alkalommal kell kivonulniuk, hogy segítséget nyújtsanak. Ez az autó azonban más, mint a többi. „Nekünk különleges, egyrészt azért mert új, másrészt mert van benne egy magasnyomású oltóberendezés, aminek segítségével sokkal kevesebb vízfelhasználással tudunk tüzet oltani. Azaz a tűzoltók nem csinálnak vele vízkárt, kevésbé áznak el a dolgok."

A gépjárműállomány tehát megvan a hatékony és gyors működéshez. Ami kevés, az a tűzoltólétszám. Az önkéntes tűzoltó munkája nemcsak bátorságot, hanem valódi elhivatottságot igényel, hiszen a munkájáért pénzt nem kap. Ennek ellenére akad a csapatban fiatal és idősebb tűzoltó egyaránt, de az egyesület nem bánná, ha bővülne a létszám. Ennek érdekében már tettek lépéseket, de sajnos nem tolongtak a jelentkezők. „Valóban kevesen vagyunk, a mai világban nem divat ingyen dolgozni, és ugye itt a fiúk semmiért nem kapnak semmit, maximum egy köszönetet. Ezúton is üzenem: aki szeretne jönni, szívesen látjuk, és inkább legyen így adrenalin-függő, mint egyéb szerek által" – mondta az egyesület elnöke.

Palkovics Mária