Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

40 éves a Kertbarát Kör

2011-11-30

Kertészkedj, művelődj, barátkozz!

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 6/1993. (III. 4.) Kt. sz. rendeletében biztosított jogkörében eljárva a Kovács László Kertbarát Kör részére a kertészeti, a szőlőművelési és a borászati kultúra fejlesztése, művelése és terjesztése terén végzett négy évtizedes kiemelkedő tevékenysége, valamint kiemelkedő közösségépítő tevékenysége elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmet adományoz.

Az elismerést október 23-án adták át a Művészetek Házában. Arra kértük a Kovács László Kertbarát Kör elnökét, Ludvig Károlyt, meséljen egy kicsit a kör múltjáról, jelenéről, örömeiről és problémáiról.

Sokan felteszik a kérdést: kik is ezek a kertbarátok? Egyszerűen úgy lehetne megfogalmazni, hogy a kertet és a kertnevelést szerető közösség. Ezen az egyszerű megfogalmazáson túl a hármas jelszavunk: kertészkedj, művelődj, barátkozz. Ez az utóbbi időben még két fontos tényezővel kibővült: védd a természetet és fogyassz magyar terméket. Célul tűztük ki, hogy a díszkertek mellett, amelyek a XX. század végén terjedtek el, visszahozzuk a régmúlt kertek hangulatát. A portákon a díszkert mögött, mellett egy-egy gyümölcsfa, bogyós gyümölcs és egy kis konyhakert is elfér.

• Mivel foglalatoskodnak az év folyamán, melyek a legfőbb közös programok?

Idén ünnepelte a 40. évfordulóját 97 főt számláló közösségünk, erre az ünnepre az ország különböző részeiről hívtunk vendég kertbarátokat, mintegy 25 főt, ezzel elősegítve a kapcsolatteremtést, tapasztalatcserét, barátkozást. Minden hónapban előadásokat szervezünk, évente szakmai kirándulásra megyünk, hogy megismerjük az ország más területén végzett kertészeti tevékenységeket. Ilyen volt például a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet, a Szekszárdi Borászat vagy a gödöllői egyetem tangazdaságában egy gyümölcsfaültetvény. Rendszeres résztvevői vagyunk a városi ünnepségeknek: a szüreti felvonulás sem történhetne a kertbarátok nélkül, ahol a vidám forgatagban a kertbarátok feldíszített lovas kocsijáról szőlővel, musttal kínáljuk a vendégeket. Idén rajzpályázatot hirdettünk az óvodások és az iskolások körében „Az én kertem" címmel. Ezzel is próbáljuk a fiatalok figyelmét felkelteni a környezet és a kertészkedés fontosságára. Évek óta részt veszünk a Szebb Környezetünkért Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő virágtalálkozón, ahol szakmai tanácsokkal látjuk el az érdeklődőket. A természet megóvásáért is velük karöltve tevékenykedünk.

• Tapasztalatokat vagy tanulmányok útján szerzett ismereteket osztanak meg az érdeklődőkkel?

Is-is. Titkárunk, Gemela Elvira kertészmérnök, ő tehát szakember. Természetesen, a kertbarátok az évek során olyan előadásokat hallgatnak havonta, amelyekkel tudásukat gyarapítják, és így is tájékozódnak a szakmai oldalról. Korábban Pekó József kertészmérnök volt a szaktanácsadónk, ő most már 83 éves, de ennek ellenére jön, előadásokat tart, bármiben segítségünkre van. Mostani titkárunk a 30 körüli generációból került ki, segítségünkre van ő is. Évente két ízben értékeljük is a tagság tevékenységét: a tavasszal megrendezésre kerülő borversenyen és a terménykiállításon, a Vörösvári Napok keretén belül.

• Közel 100 tag van tehát. Elbír még több tagot a Kertbarát Kör?

Elbírni elbír, a rendezvényeken is elférnek még, hiszen a 97 főből az aktív létszám olyan 30-40 fő. Hiszen nem mindenkit érdekel ugyanaz – van, akit a borászat, van, akit a gyümölcsfák. Nagyon jó közösségünk van, egymást segítjük. Ha valakinek megtermett valamije, egymásnak adunk belőle, virágokat is cserélünk.

• Akkor Önök közül mindenkinek gyönyörűen ápolt, gondozott kertje van?

Hát nem mindenkinek, de elmondható, hogy jó néhány tagunknak csodálatos kertje van. És hát ez a célunk: hogy Vörösvár minél szebb legyen! Ezért próbáljuk minél jobban bevonni az erejük teljében levő fiatalokat, akik fizikailag jobban bírják a kertápolást, mint mi, nyugdíjasok.

• Mit gondol, miért olyan nehéz bevonni a fiatalokat?

A fiatalok dolgoznak, a családdal, gyerekekkel is kell foglalkozniuk, így nemigen jut idő. Sokan úgy vannak, hogy szeretnek kertészkedni, de a közösségi életben részt venni már nincs idejük. A tapasztalatunk az, hogy inkább a nyugdíjba vonuló emberek jönnek, ahol a gyerekek már kirepültek a családi fészekből, szabadabbá váltak a középkorúak... ott lehet jobban találni olyanokat, akik kertészkedni szeretnének.

• Ha van olyan fiatal, akit érdekel, de ideje valóban nincs elmenni a közösségi rendezvényekre, viszont lenne kérdése, fordulhat-e Önökhöz a hétköznapokban?

Természetesen fordulhatnak. A Civilek Házában tartunk előadásokat, a könyvtárban is lehet érdeklődni, és nemrégiben jött létre a honlapunk, ott is tájékozódhatnak, kérdezhetnek: http://www.kertbaratkor.eoldal.hu

• Mit szóltak az emlékéremhez?

Kertbarátaink nagyon örültek neki. Ez a díj nemcsak megtiszteltetés, hanem felelősség is. Folytatni a nagy elődök munkáját, tudásunkkal és tapasztalatunkkal bővíteni és szebbé tenni városunkat. Ezen az úton sok buktatóval, akadállyal találkozunk, de a közösségért tenni szerintem az egyik legszebb, de egyben a legnehezebb munka. Örömmel végezzük, nem az elismerésért, de ez a kitüntetés mégis erőt ad számunkra, hogy az elkezdett feladataink jó irányba viszik a közösséget. Nagyon megörültünk, hogy a városvezetés is elismerte azt, amit ez a kis közösség tesz.

Palkovics Mária

Átlagéletkor: 63,63 év
30-40 év között: 3 fő
40-50 év között: 10 fő
50-60 év között: 19 fő
60-80 év között: 30 fő
80 év felett: 11 fő
90 év felett: 1fő

1971. április 18. – megalakulás, elnök: Kaszab László, szakmai vezető: dr. Kovács László

Alapító tagok: Andrusch Péter, Peller Márton, Ipolyvölgyi Jakab, Temesvári György, Kerék József, Schreck János, Richtár Ferenc, Rupf István, Hippeler Lajos, Fülöp Imre, Neubrandt János, Kimmel János, Hidas József, Wéber Márton, Wenczl István, Uri József, Denk Gyula, Kaszab László, Albel István és dr. Kovács László

1985 – elnök: Hargita Péter, 86-tól: Guth István, szakmai vezető: Manhertz Márton

1988 – elnök: Schreck János, szakmai vezető: Pekó József

2008 – elnök: Ludvig Károly

2011 okt. 23. – a Kovács László Kertbarát Kör kiemelkedő közösségépítő tevékenysége elismeréseként Pilisvörösvárért emlékérmet kap