Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Német Nemzetiségi Tánccsoportok Országos Fesztiválja

2011-11-30

Verseny zenével, tánccal és jókedvvel

Idén VII. alkalommal rendezték meg a Német Nemzetiségi Tánccsoportok Országos Fesztiválját. Ilyenkor az ország minden pontjáról érkeznek a hagyományőrző tánccsoportok, hogy ízelítőt adjanak repertoárjukból. A mostani rendezvénynek Pilisvörösvár adott otthont.

Rengeteg ember töltötte meg no­vember 13-án a Művészetek Háza színháztermét. Ekkora érdeklődésre maguk a szervezők sem számítottak, s volt olyan, akinek ülőhely sem jutott – de állva is végignézte a műsort. A megjelenteket házigazdaként Gromon István polgármester köszöntötte.

 Elmondta, hogy nagy megtiszteltetés egy ilyen rendezvény házigazdájának lenni, s hogy azoknak a településeknek, ahol őrzik a sváb hagyományokat, mindig ünnep egy ilyen találkozás, mint ez a mostani.

„Háromévente rendezik meg ezt az eseményt, ahol megmérettetésre kerülnek a tánccsoportok. Ide már csak a 10 legjobb érkezik, akik közül négy tagú zsűri választja ki a három legjobbat. Kettő előválogató volt már, az egyiket Csepelen rendezték meg, az északi régiós tánccsoportok számára, a másikat pedig Pécsett, a déli régiós tánccsoportok számára" – tudtuk meg Sax Ibolyától, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesétől.

Az eseményt a Landesrat, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa szervezi. A Landesrat elnöke, Heilig Ferenc beszédében ismertette a fesztivál előzményeit, és ő is kiemelte az ilyen hagyományőrző rendezvények fontosságát a nehéz gazdasági helyzet ellenére is. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Heinek Ottó is, a Magyarországi Német Önkormányzatok elnöke: „A hagyományokat ápolni és tovább örökíteni – az ember ezt kedvtelésből, meggyőződésből teszi, és azért, mert örömét leli a táncban, a zenélésben, melyek által szép pillanatokat élhet át. Az együttlét, a közösségi érzés pillanatait" – fogalmazott.

Szép pillanatokban most sem volt hiány. A közösségi érzést pedig biztosította a közös cél: a hagyományok őrzése, életben tartása.

Palkovics Mária

A fesztiváldíjat a solymári Siebenschritt Tánccsoport nyerte. Jutalmuk 100 000 forint és fellépés a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján megrendezett gálaműsoron, 2012. január 14-én a pécsi Kodály Központban. A 2013-as gálán a szári táncegyüttes fog fellépni, ők 50 000 forint jutalmat kaptak. 2014-ben a véméndiek szerepelhetnek, szintén 50 000 forint jutalomban részesültek. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusa nemzetiségi gáláján decemberben a mohácsiak fogják a német nemzetiségi tánccsoportokat képviselni.