Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Thomas Herzog főpolgármester ünnepélyes beiktatásán Schrambergben

2011-11-30

Schramberg az a német település, amellyel a legrégebbi, de nem hivatalos a testvérvárosi kapcsolatunk. A kisváros Németország dél-nyugati csücskében, Baden-Württemberg tartományban található, a Fekete-erdő környékén. Barátságunk Schramberggel 1982-ben kezdődött, amikor Fogarasy-Fetter Mihály, Miska bácsi kapcsolatot keresett őseinek szülőföldjével.

A kapcsolat kezdetben csak magánjellegű volt, de a rendszerváltozás éveiben a települések közötti kapcsolattá érett. Először a Nemzetiségi Tánccsoport (1990), majd a Vásár téri iskola diákjai alakítottak ki együttműködést Schramberggel (1992-93), később a zeneiskola fúvószenekara folytatta a sort (1995).

A kapcsolat 1996-ig széles körű és szívélyes volt, aztán hat „hűvösebb" év következett. 2002-ben újra volt egy nagyobb létszámú találkozás – Botzheim István polgármester úr és az „a Tempo" Koncertfúvós Zenekar járt kinn –, de azóta polgármesteri leveleken és karácsonyi üdvözlőlapokon kívül más kapcsolat nemigen volt településeink között.

A meghívó levél

Ezért volt meglepetés és nagy öröm számomra, amikor a szeptember 19-i önkormányzati postával meghívó érkezett Schrambergből, a július 31-én megválasztott új főpolgármestertől, Thomas Herzogtól az október 7-i ünnepélyes beiktatására. A meghívás elfogadásában nagyszerű lehetőséget láttam arra, hogy a településeink közötti kapcsolatot újraélesszük, s próbáljuk újra megtalálni az együttműködés folytatásának lehetséges útját és kereteit.

Nagy lelkesedéssel készültünk hát az útra Sax Lászlóval – a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Feldhoffer Jánossal – az NNÖ tagjával, valamint Szöllősi János önkormányzati képviselővel – akinek ősei Schrambergből származnak.

Egy nap Schrambergben

Október 6-án (csütörtökön) reggel hét órakor indultunk Vörösvárról, s több mint ezer kilométeres, tizenkét és fél órás autóút után, este fél nyolckor érkeztünk meg Schrambergbe. Gyorsan elfoglaltuk helyünket a Junghaus Villa Hotelben, majd a schrambergi polgármesteri hivatal munkatársaiból és a Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületének tagjaiból összeállított fogadó delegáció tagjaival vacsoráztunk.

Másnap délelőtt megtekintettük Schramberg egyik új büszkeségét, az Autó- és Óramúzeumot, amelyet a Junghaus óragyár egyik régi, több emeletes épületében alakítottak ki nemrégen. A múzeum anyaga lenyűgöző: az 1600-as évekből származó falióráktól napjaink legkorszerűbb karóráiig, az 1900-as évek első autóitól és két- és háromkerekű járműveitől a mai luxusautókig minden megtalálható a kiállításon.

Ebéd előtt a városházán Thomas Her­zog főpolgármester úr hivatalában fogadott minket: megmutatta dolgozószobáját és a belőle nyíló tárgyalótermet, ahol röviden elbeszélgettünk. Így bepillantást nyertünk Schramberg önkormányzatának és polgármesteri hivatalának munkájába.

Ezután közösen megebédeltünk, majd a házigazdák az esti ünnepséget készítették elő, mi pedig kis delegációnkkal egy kétórás városnéző séta keretében felfedeztük magunknak Schramberget. Nagy lelkesedéssel csodáltuk meg a szép fekvésű város gyönyörű régi épületeit, hangulatos utcáit, szép templomait, lakóházait, néhány hangulatos vendéglőjét és üzletét.

A beiktatási ünnepség

A schrambergi születésű, 35 éves, 3 gyermekes, jogász végzettségű, pártonkívüliként megválasztott új főpolgármester, Thomas Herzog ünnepélyes beiktatása délután öt órakor kezdődött a schrambergi gimnázium aulájában. Az eseményen megjelent többek között Klemens Ficht, a német kormány alelnöke, dr. Wolf-Rüdiger Michel kerületi elnök, Herbert O. Zinell korábbi polgármester, a környékbeli települések polgármesterei, a testvérvárosok delegációi (Cakovecből és Pilisvörösvárról) és mintegy 350 schrambergi polgár.

Az ünnepség elején a schrambergi ifjúsági fúvószenekar a „Des Großen Kurfürsten Reitermarsch" c. művet játszotta, majd Helmut Banholzer polgármester-helyettes köszöntője következett. Egy újabb zeneszám után a kormányfő-helyettes, a kerületi elnök és az egyik környékbeli település polgármestere köszöntötte az új főpolgármestert. Újabb zeneszám következett, majd Thomas Herzog főpolgármester elmondta székfoglaló beszédét. Az ünnepség a német himnusz és az Európai Unió Himnuszának eléneklésével ért véget.

Az ünnepséget követő fogadáson alkalmunk volt meg­­ismerkedni a schram­ber­gi Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesületének néhány tagjával, s több olyan személlyel, akik jártak már Pilisvörösváron. Töb­­ben is nagy lelkesedéssel meséltek vörösvári emlékeikről, élményeikről. Elbeszélgettünk a svábok Vörösvárra való XVII-XVIII. századi betelepüléséről, Schramberg és Vörösvár jelenéről, kapcsolatunk lehetséges kereteiről. Schrambergnek rajtunk kívül még öt testvérvárosi kapcsolata van: Hirson (Franciaország), Charleroi-Marcinelle (Belgium), Lachen (Svájc), Cakovec (Csáktornya, Horvátország), Glashütte (Szászország).

A fogadás után a vendégek többsége hazament, de a testvérvárosok delegációit és a Schram­bergi Test­vérvárosi Kap­­csolatok Egyesületének tagjait Herzog főpolgármester úr meghívta még egy külön díszvacsorára is.

A kapcsolat jövője

A díszvacsora keretében adtuk át főpolgármester úrnak ajándékainkat (egy porcelánvázát és Miska bácsi német nyelvű monográfiáját), s mind jómagam, mind Sax László elnök úr megköszöntük az ünnepélyes beiktatásra szóló meghívást, továbbá azt a kedves fo­gadtatást és szívélyes vendéglátást, a­melyben részesítettetek bennünket.

Kifejeztük örömünket a testvérvárosi kap­csolat újraéledése miatt. Elmondtuk, hogy nekünk, pilisvörösváriaknak szívünkhöz igen közel áll a schrambergi kapcsolat: egyrészt azért, mert több pilisvörösvári család – pl. a Fetter (Vetter) és a Szauer (Sauer) család – Schrambergből származik, másrészt azért is, mert az elmúlt 25 évben sok szép, élményszerű találkozásra került sor pilisvörösvári és schrambergi emberek, felnőttek és gyermekek, egyesületek és intézmények között.

Bár a mai helyzetben az önkormányzatok anyagi lehetőségei mindkét oldalon korlátozottak, és így a testvérvárosi kapcsolatok ápolására is szűkösek a pénzforrások, továbbá Pilisvörösvár és Schramberg között több mint 1000 km a távolság (menetidőben személyautóval 11 óra, autóbusszal 13-14 óra út), mégis úgy gondoljuk, hogy a kapcsolatokat érdemes fenntartani legalább oly módon, hogy 1-2 évente legyen valamilyen hivatalos önkormányzati találkozás – vagy Schrambergben vagy Vörösváron. Emellett azok az egyesületek, intézmények, amelyeknél van erre igény, szintén találkozhatnak – úgy, hogy a költségekhez a résztvevők maguk is hozzájárulnak (természetesen az önkormányzat is támogatná anyagilag az ilyen találkozásokat).

Búcsú és meghívás

A köszöntés végén pedig meghívtuk Thomas Herzog főpolgármester urat a jövő évi szüreti felvonulásra (2012. szeptember 29-30.). Elmondtuk, hogy nagy örömünkre szolgálna, ha megmutathatnánk neki és delegációja tagjainak Pilisvörösvárt, továbbá találkozási alkalmat teremthetnénk a kétoldalú kapcsolatok iránt érdeklődő egyesületek, intézmények vezetői számára.

Másnap (szombaton) reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól valamint a cakoveci (csáktornyai) delegáció tagjaitól, s délelőtt fél tíz tájban örömteli hangulatban indultunk haza Vörösvárra.

Gromon István
polgármester

(Forrás: Vörösvári Újság)