Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Gröbenzell és Pilisvörösvár testvérvárosi kapcsolatának 20 éves jubileumi ünnepsége Gröbenzellben

2010-07-16

Igen tisztelt Dieter Rubenbauer Polgármester Úr!
Tisztelt Siegi Rahammer, Alpolgármester Úr!
Tisztelt Bernd Rieder Volt Polgármester Úr!
Tisztelt Nádasi Lajos Elnök Úr!
Tisztelt Gröbenzelli Polgárok!
Hölgyeim és Uraim!

Bő húsz évvel ezelőtt, 1989-ben egy gröbenzelli polgár, Georg Mittelmeier úr Pilisvörösvár és Csobánka között lerobbant az autójával. A bajbajutottnak egy arra haladó vörösvári polgár, Wieszt Ferenc úr segítséget nyújtott, s közben beszédbe elegyedtek, összeismerkedtek. Az ismeretségből barátság született, s ebből a barátságból sarjadt a településeink közötti hivatalos testvérvárosi kapcsolat, melyet 1989. szeptember 28-án Gröbenzellben, majd 1989. október 11-én Pilisvörösváron írt alá Dr. Bernd Rieder polgármester úr és Keszléri József tanácselnök úr.

Mindez a Kelet-Európát 40 éven át fojtogató szovjet típusú kommunista diktatúrák összeomlásának történelmi napjaiban történt... De nemcsak a diktatúrából való felszabadulás és a határok megnyitásának újdonsága miatt volt nagy dolog a pilisvörösváriak számára egy bajorországi kapcsolat, hanem a régebbi múlt miatt is. Államalapító királyunknak, Szent István királynak ugyanis bajor felesége volt, Gizella. Pilisvörösvár legelső német telepesei pedig szintén részben bajorok voltak, akik az idők folyamán többségbe is kerültek a svábokkal szemben, s az ő nyelvjárásuk, felfogásuk és szokásaik váltak uralkodóvá településünkön.

Volt tehát okuk a vörösváriaknak a gröbenzelli polgárokkal folytatott baráti kapcsolat hivatalos megerősítésére és ápolására. Hamar meg is indult a tánccsoport, az énekkarok, a labdarúgók és a középiskolás diákok közötti kapcsolatfelvétel, majd önkormányzati delegációk is ellátogattak a partnertelepülésekre. Kapcsolatunk kiemelkedő pillanata volt a pilisvörösvári tánccsoport 1994. évi látogatása Gröbenzellben, a gröbenzelli delegáció részvétele a Pilisvörösvár várossá avatásával kapcsolatos ünnepségeken 1997-ben, a pusztabálok, a partnerkapcsolat 10 éves jubileumának ünnepségei - az emlékezetes kerékpártúrával kiegészítve, a Magyarország fennállásának 1000 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepség 2001-ben, a 15 éves jubileum ünnepségei, majd 2007-ben a vörösvári önkormányzati delegáció látogatása Gröbenzellben a Bürgerfest idején, ill. a gröbenzelli delegáció látogatása a Vörösvári Napok és az I. tutajhúzó verseny alkalmából. Végül, de nem utolsó sorban: nagy élmény volt számomra, hogy két hónappal ezelőtt a felújított Művészetek Háza átadásakor együtt ünnepelhettük Pilisvörösváron a gröbenzelli delegációval a testvérvárosi kapcsolatunk 20 éves évfordulóját.

Tisztelt Polgármester Úr, kedves Gröbenzelli Barátaink!

Pilisvörösvár Város Önkormányzata és Pilisvörösvár polgárai nevében most ünnepélyesen köszönetet mondok Gröbenzell Nagyközség polgárainak, civil szervezeteinek és önkormányzatának a 20 éves barátságért. Személy szerint is köszönetet mondok Önnek, tisztelt Polgármester úr, továbbá a mindannyiunk által tisztelt Dr. Bernd Rieder volt polgármester úrnak, Walter Strauch és Siegi Rahammer alpolgármester uraknak, valamint Rudi Ulrich jegyző úrnak. A civil szervezetek részéről mindenekelőtt Nádasi Lajos úrnak, a Gröbenzelli Német-Magyar Egyesület elnökének, továbbá Antal István úrnak, az egyesület titkárának, Waltraude Schramm-Möller asszonynak, aki a településeink közötti kapcsolatokért felelős, valamint Josef Lill úrnak, aki a focisták cserelátogatásait szervezte sokáig.

Köszönetünk jeléül és barátságunk megerősítésére engedjék meg, hogy a beszédek után átnyújtsam Önöknek ajándékul Pilisvörösvár Város hivatalos zászlóját. Remélem, hogy kapcsolataink a következő 20 évben töretlenül tovább szélesednek és mélyülnek majd, mindnyájunk gazdagodására és örömére!

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Gröbenzell, 2010. május 22.