Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Vörösvári Napok megnyitója

2007-08-15

Tiszelt Jelenlévők, kedves Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm Önöket a IX. Vörösvári Napok megnyitóján.
Örülök, hogy ilyen sokan megtisztelték részvételükkel a mai rendezvényünket.Engedjék meg, hogy mindenekelőtt nagy szeretettel köszöntsem a német testvérvárosainkból érkezett vendégeinket, élükön Roland Polaschek polgármester urat Gerstettenből és Dieter Rubenbauer polgármester urat Gröbenzellből!
Köszöntöm továbbá Grószné Krupp Erzsébet és Botzheim István korábbi polgármestereket és minden pilisvörösvári polgárt.

Hölgyeim és Uraim!

A 2007. évi Vörösvári Napok, amelyet most megnyitunk, különbözik a korábbiaktól. Az idén ünnepeljük ugyanis Pilisvörösvár várossá avatásának első kerek évfordulóját, azaz városunk 10 éves születésnapját. Tíz év telt el már ugyanis azóta, hogy 1997. június 04-én Göncz Árpád köztársasági elnök úr a városi cím adományozásáról határozott, ill. annak, hogy az akkori polgármester, Grószné Krupp Erzsébet asszony 1997. augusztus 17-én átvehette a város kulcsát.

A kikapcsolódás és szórakozás mellett tehát a következő 10 napban nemcsak a vörösvári templom búcsújára vagy az államalapításra emlékezünk, hanem a városi címünk elnyerésére is.

Az évforduló alakalmából egy kis kiállítást is készítettünk, amelynek segítésével egyrészt felidéztük az elmúlt tíz év néhány örömteli, ünnepi pillanatát, másrészt számba vettük, hogy az elmúlt tíz évben mi változott Pilisvörösváron: hogyan és mennyit fejlődtek közterületeink, intézményeink, városunk.

Ha végignézik ezt a kiállítást, gondolom Önök is azt fogják megállapítani, hogy bár sokszor és sok mindenért jogosan panaszkodunk és elégedetlenkedünk, de azért tíz év alatt mégiscsak jelentőset léptünk előre. A korábban elért eredmények megtartása, óvodáink, iskoláink, orvosi rendelőnk, mentőállomásunk működtetése mellett poros-gödrös-sáros útjaink döntő többségét szilárd burkolatúra cseréltük, főbb tereinket rendeztük, parkosítottuk, több intézményünk épületét bővítettük, felújítottuk. Megszépültek templomaink, és sokat fejlődött a sporttelep is. Ügyes-bajos dolgaink közül a korábbinál sokkal többet intézhetünk helyben ? az okmányiroda és a gyámhivatal révén. A Pilisvörösváron működő vállalkozások száma 1450-re emelkedett! S hogy van fantázia Vörösvárban, azt talán az is jelzi, hogy gomba módra szaporodnak nálunk a bankfiókok ? jelenleg hétnél tartunk.

Van tehát mit ünnepelnünk, s erre valók a Vörösvári Napok. Az ünnepi programokat a Művészetek Háza munkatársaival, a Német Nemzetiségi Önkormányzattal, az önkormányzat Oktatási-, Kulturális- és Sportbizottságával valamint az egyesületekkel együtt igyekeztünk úgy összeállítani, hogy szűkös anyagi lehetőségeink ellenére tartalmas és érdekes programok közül válogathasson mindenki, aki ünnepelni és szórakozni vágyik.

A hagyományos rendezvények mellett (ünnepi szentmise, templomi hangverseny, vásár, bálok, sörsátor, Schwabenfest) néhány újdonsággal is szolgálunk az idén. Ilyen lesz pl. az első ízben megrendezésre kerülő Tutajhúzó verseny vagy a Kunstgarten c. rendezvénysorozat.

Új helyszínek is belépnek a rendezvénysorozatba: a sörsátor és a gimnázium udvara mellett a Kacsa-tó és a Sportpálya egésze is szerepet kap a rendezvények lebonyolításában.

A programok jelentős részét egyesületeink szervezik, adják vagy színesítik, aminek a magam részéről különösen örülök. Ha jól számoltam, tíz egyesület járul hozzá az idei Vörösvári Napok programkínálatához.

Kívánom Önöknek, hogy leljék örömüket az amatőr és profi programokban, az emberi találkozásokban, a kapcsolatok ápolásában. Kívánok jó szórakozást minden rendezvényhez, a mai hangversenytől kezdve egészen az augusztus 20-i tűzijátékig. Erősítsék bennünk az ünnepek az összetartozás érzését és szándékát, és adjanak erőt további közös céljaink megvalósításához.

Köszönöm, hogy meghallgattak.