Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Újévi köszöntő

2010-01-15

Az új év kezdete a jövőről való gondolkodás ideje. Mindnyájunkban ott motoszkál a kérdés: vajon mit hoz számunkra a jövő, mit hoz a 2010. év?

Ha a magánéletünkre gondolunk, azt kérdezzük: vajon hogyan alakul a családi életünk, az egyéni életutunk, az egészségünk, az anyagi helyzetünk? Tudjuk-e szépíteni házunkat, udvarunkat, a lakásunk belsejét? Tudunk-e vásárolni új dolgokat? Jut-e pénzünk és időnk a kikapcsolódásra, pihenésre, nyaralásra, szórakozásra, rokonokkal, barátokkal való együttlétre?

Ha országos dolgainkra gondolunk, azt kérdezzük: vajon enyhül-e idén a gazdasági válság, lesz-e több munkahely, lassul-e az infláció? Csökken-e végre a korrupció, tisztább lesz-e a gazdasági élet és a közélet? Mi lesz a tavaszi parlamenti választások eredménye? Hoz-e jót az új parlament, az új kormány, változik-e jó irányban a politika? Lesz-e előrelépés nemzeti sorskérdéseinkben?

A polgármestert mindezeken túl további kérdések is foglalkoztatják: mi lesz az önkormányzati intézményekkel; a drasztikus állami elvonások mellett hogyan fogjuk fenntartani iskoláinkat, óvodáinkat, közösségi házunkat, orvosi rendelőnket, szociális központunkat? Miből fogjuk kifizetni az intézményeinkben dolgozók bérét, a közműszámlákat, a hiteltörlesztéseinket? Hogyan biztosítsunk elegendő fedezetet a város útjainak, árkainak, járdáinak fenntartásához? Hogyan pótoljuk az elvont állami normatívákat, az APEH-től a késleltetve visszakapott iparűzései adót, a gazdasági válság miatti bevételkieséseket?

A pénzügyi kérdéseken túl aztán még más kérdések is felmerülnek: Meg tudjuk-e védeni a rongálásoktól új játszótereinket, sportpályáinkat, parkjainkat? Hogyan lehet a legértelmesebben és a legtakarékosabban befejezni és átadni a Művészetek Házát? Hogyan sikerül majd összehangolni a Fő utca rekonstrukció sokféle munkáját; sikerül-e legyőzni és elhárítani minden bürokratikus, jogi, műszaki, pénzügyi és emberi akadályt? Tudunk-e megfelelően haladni a szennyvíztelep felújításának és a csatornahálózat bővítésének ügyeiben: meg tudjuk-e valósítani a szennyvízcsökkentési ütem-tervet, ami a milliárdos uniós támogatás elnyerésének alapfeltétele?

Aztán ott vannak közösségi életünk kérdései is: hogyan tudjuk városunk közösségi életében a jó törekvéseket és kezdeményezéseket felkarolni, a jó szándékokat közös mederbe terelni és érvényre juttatni, a visszahúzó erőket legyőzni? A kérdések, kihívások száma végtelen...

Bízom abban, hogy a sok-sok nehézség ellenére elszánt erőfeszítéssel és összefogással a kérdésekben rejlő egyéni-, országos- és helyi céljaink közül a legtöbb megvalósulhat! Ennek reményében kívánok boldog új évet Pilisvörösvár Minden Polgárának!

Gromon István
polgármester

(Megjelent a Vörösvári Újságban)