Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A Fő utca és Fő tér átadási ünnepsége

2010-12-26

2010 decemberében városunk karácsonyfája alá nem hagyományos ajándékok kerültek, hanem a megújult Fő utca és a Fő tér. A december 18-i avatóünnepségen a csípős hideg és a sűrű hóesés ellenére is több százan vettek részt.

Az ünnepség előtt a Művészetek Házában Gromon István polgármester, Pándi Gábor alpolgármester és Bándi Gábor projektmenedzser tájékoztatót tartott a sajtó részére, amelyen felelevenítették a nagyszabású projekt történetét, és ismertették annak legfontosabb műszaki és pénzügyi adatait.

A sajtótájékoztató ideje alatt az ünnepség résztvevői már gyülekeztek az aulában, ahol megtekinthették az építkezésről, a Fő utca és a Fő tér felújításáról összeállított fotókiállítást.

Délután három órakor ünnepi menet indult a Művészetek Házától, a Fő utcán át, a Fő térig. A menetben több száz vörösvári vonult a zimankós időjárás ellenére is büszkén és jó kedvűen, együtt énekelve a Nosztalgia Dalkör és a Német Nemzetiségi Vegyes Kórus tagjaival.

A Fő téren (korábbi nevén Bajcsy-Zsilinszky téren) a Német Nemzetiségi Fúvószenekar fogadta a menetet pattogós, vidám muzsikával, a Kertbarát Kör pedig finom forralt borral.

A tér bejáratánál kifeszített nemzetiszínű szalagot ? Pándi Gábor alpolgármester közreműködésével ? Gromon István polgármester vágta át, akinek ezzel az ünnepélyes gesztussal első beiktatása óta legfőbb álma, polgármesteri programjának egyik legfontosabb törekvése valósulhatott meg.

A nemzetiszínű szalag egy-egy darabját a polgármester úr az egyik legrégebben a Fő utcában lakó házaspárnak, Guth Ferencnek és feleségének, Botzheim Annának, valamint két kisgyereknek nyújtotta át emlékül, jelképesen is használatba adva a teret a legidősebb és a legfiatalabb korosztálynak egyaránt.

A térre vezető lépcsőn beáramolva ezután az ünnepi közönség birtokba vette a teret, ahol megkezdődött az avatóünnepség.

A polgármester úr avatóbeszédében történelmi pillanatoknak nevezte az utca és a tér átadását, felidézve településünk 320 éves történetéből azokat a nagy építkezéseket, beruházásokat ? 1703-tól, a plébániatemplom elkészültétől kezdve ?, amelyek a mostanihoz hasonlóan jelentős minőségi változásokat jelentettek a település életében.

A polgármester úr beszédét így folytatta: ?Három évvel ezelőtt (2007 közepén) a Fő utca program elindításával Pilisvörösvár Város Önkormányzata olyan fejlesztésbe kezdett, amely évtizedek óta váratott magára. Mindenki emlékszik még a Fő utca mentén a kimosott, gödrös útpadkára, a beton villanyoszlopok, a telefonos faoszlopok és a legkülönbözőbb légvezetékek rengetegére, a nyitott, düledező csapadékvízárkokra, a töredezett, csúnya, folyókákkal szabdalt járdákra, a parkolást akadályozó, tervezés nélkül ültetett sövényekre, a szanaszét, sokszor a járdán parkoló autókra, a gyalogos közlekedés lehetetlenségére, a 10-es úton való átkelés veszélyeire. A Fő utca felújítás keretében ezek az áldatlan állapotok most egy csapásra megszűntek. A közel egymilliárd forint összköltségű beruházás keretében eltűntettük az oszloprengeteget, helyette kandeláberes közvilágítást építettünk ki. A nyílt csapadékvíz-elvezető árkok helyett zárt csatornát építettünk, s az így felszabadult helyeken ? mindenhol, ahol csak lehetett ? parkolóhelyet létesítettünk. A töredezett betonjárdák helyett az utca mindkét oldalán új, térkő burkolatú járdákat építettünk. Az itt-ott megjelenő sövények, sokszorosan megcsonkított fák helyén rendezett zöldszigeteket alakítottunk ki, ahol lehetett, fákat, bokrokat, virágot ültetettünk. Végül az utcát berendeztük utcabútorokkal: ládásfákkal, hulladékgyűjtő edényekkel, padokkal, utcajelző táblákkal. A Fő teret pedig elláttuk díszburkolattal, díszkivilágítással, ivókúttal, pergolákkal, padokkal.

Mindezek révén elmondhatjuk, hogy Vörösvárnak mostantól kezdve van városhoz méltó valódi városközpontja. Hosszú évtizedek után így újra valódi közterületté válhat a városközpont: újra lehet ? s szerintem érdemes is ? sétálni a Fő utca széles járdáin (egyedül, családtagjainkkal, barátainkkal, vendégeinkkel), megpihenni egy-egy Fő utcai pihenősziget vagy a Fő tér padjain, kirakatokat nézni nappal vagy este, a kandeláberek fényénél. ...Akár ünnepnapokon, ünneplőben is! Mert maga a Fő utca is ünneplőbe öltözött."

Gromon István polgármester ezekután köszönetet mondott mindazon cégeknek, szervezeteknek, amelyek a felújításban valamilyen formában részt vettek, név szerint is kiemelve azokat a személyeket, akik a legkiemelkedőbb munkát végezték ezen szervezetek munkatársai közül. Továbbá megköszönte az ünnepség szervezőinek és közreműködőinek munkáját is.

?Remélem, hogy a megújult és most átadott Fő utca és Fő tér sok örömöt jelent majd a mai és a jövőbeni vörösvári nemzedékeknek egyaránt. Legyünk büszkék rá, becsüljük meg, és használjuk rendeltetésének megfelelően! Gyalogosként és autósként is álljunk meg a piros lámpánál! Hagyjuk meg a járdát a gyalogosoknak! Parkoljunk szabályosan! Tartsuk tiszteletben a zöld szigeteket! Elődeink jó példáját követve tartsuk tisztán a járdákat! A szemetet dobjuk a hulladékgyűjtőkbe! A virágokat, bokrokat, fákat és a kihelyezett utcabútorokat védjük meg a rongálástól! Legyünk a megszépült városnak valódi, városhoz méltó polgárai!" ? fejezte be ünnepi beszédét Gromon István polgármester.

Az ünnepi beszédet követően a Nosztalgia Dalkör műsora következett, majd ünnepélyesen leleplezték a tér két sarkán elhelyezett Fő tér feliratú utcanévtáblákat.

Az ünnepség végén az Utcaszak Színház ?Sehonnai király" című előadása szórakoztatta az ünneplő vörösváriakat, akik közül sokan az előadás kezdete előtt és közben a Kertbarát Kör, illetve a Krausz Mezőgazdasági Bolt által felkínált forralt borral melegítették magukat.

Fogarasy Attila

(Forrás: Vörösvári Újság)