Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Fő utca program: pillanatképek

2010-11-28

Sorozatban zajlanak a kooperációs megbeszélések a Városházán, van, hogy egy nap több is: a szakemberek, tervezők, műszaki ellenőrök egymásnak adják a kilincset.

Külön egyeztetnek a Fő utca program keretében a kábelkiváltás, járda- és parkoló-építés, külön az épület-felújítások és külön a jelzőlámpás csomópont építésében érintettek. A lapzárta hetében látványos változásokat tapasztalhattak a Fő utcán járók: óráról órára alakul át a Fő utca ? Szabadság utca kereszteződése. Az évtizedek óta kialakult közlekedési rend, utcakép pillanatok alatt átrendeződik, s nekünk hamar meg kell szokni az újat, hogy balesetmentesen közlekedhessünk. Áthelyeződik zebra, buszmegálló, terelősziget nő ki a földből, forgalmi rend változik.

Cipőboltba sem oda fogunk már járni, mint eddig, hűlt helye az épületnek, s a Könyvesbolt ajtaját is befalazták. Mindkét üzlet néhány tucat méterrel arrébb várja már a vevőket.

Lázasan dolgoznak a Fő utca burkolói: jó két hét lemaradásuk van. A vezetékek földbe süllyesztésekor csúsztak el egymáson a napok a gondos egyeztetések, kooperációs megbeszélések ellenére is. A legnagyobb jó szándék, szakmai tudás és bizalom mellett is, amikor ilyen sok kivitelező dolgozik egymás mellett, sőt inkább egymástól függve ? ez óhatatlanul megtörténhet. Szerencsére az időjárás kedvezett a munkálatoknak, s a gyalogosok nap mint nap hosszabb járdafelületeket vehetnek birtokba, s egyre kevesebb helyen kell kerülgetniük a buckákat, s ami még rosszabb volt ezekben a türelmet és előrelátást kívánó hetekben: egyre ritkábban kell az úttesten kikerülni az építési területeket.

A legörvendetesebb látvány mégis akkor éri az embert, amikor a magasba néz: eltűnt a kábeldzsungel, a vezetékek krikszkraksza, a rozsdás vasoszlopok. Elegáns kandeláberek sora fogadja az autóst és a gyalogost, esténként meleg fényt szórva a Fő utcán közlekedőkre.

Nagy erővel dolgoznak a Városháza előtt is az építők, lassan-lassan kialakul a tér új formája. A munkások nem is tudják, hogy ez már nem is a Bajcsy-Zsilinszky tér, ahová egy-két hete felvonultak. A képviselő-testület ugyanis időközben megváltoztatta a közterület nevét Fő térre. A december 18-i átadási ünnepség már ezen az új ?Fő téren" lesz.

F. A.

(Forrás: Vörösvári Újság)