Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Újévi köszöntő

2009-01-01
Tisztelt Pilisvörösvári Polgárok!
Tisztelt Pilis TV-nézők!

Az újév ünnepén szeretettel köszöntöm Önöket.

Az esztendő fordulója mind egyéni, mind közösségi életünkben alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, számot vessünk pillanatnyi helyzetünkkel, s ennek alapján célokat tűzzünk ki a jövőre.Ami a számvetést illeti: az önkormányzat 2008. évi tevékenységének részletes elemzését már megtettem a november 13-i közmeghallgatáson. Ma összefoglalóan csak annyit mondanék: a gondok ellenére az elért eredmények alapján van okunk az örömre is.

A 2009-es évet illetően: úgy gondolom, elsődleges feladatunk az ország igen súlyos társadalmi-gazdasági helyzetével, s annak elkerülhetetlen következményeivel való őszinte szembenézés - egyéni és közösségi szinten egyaránt. Magyarország ugyanis az élet minden területén súlyos válság jeleit mutatja: kisebbségi kormányzás, állami eladósodás, gazdasági visszaesés, megszorító intézkedések, csökkenő reálbérek, növekvő energiaárak, elvonások a közoktatás, a közigazgatás, az egészségügyi- és a szociális ellátás területén, feszültségek, sztrájkok, tüntetések. A válság következményei napról napra egyre több embert érintenek, s ez a folyamat a következő hónapokban várhatóan erősödni fog.

A nehézségek ellenére azonban nem szabad elveszítenünk a jövőbe vetett bizalmunkat, és meg kell találnunk a remény útját. Talán éppen a mostani nehézségek taníthatnak meg bennünket arra, hogy jobban figyeljünk és jobban tekintettel legyünk egymásra; hogy jobban becsüljük meg értékeinket és vigyázzunk rájuk; hogy hagyjuk abba a pazarlást és pocsékolást; hogy ha minőségi árut és szolgáltatást várunk pénzünkért az államtól, a cégektől, a kereskedőktől, akkor a magunk munkahelyén mi is végezzünk minőségi munkát, és nyújtsunk minőségi szolgáltatást. - Hogy mindez lehetséges, azt bizonyítja mások példája. Vannak ugyanis országok, nemzetek, városok, közösségek, ahol ezek a dolgok jobban mennek. Meggyőződésem szerint azért, mert az ottani emberek már megtanulták a leckét - amit egyébként már az ókori latinok is tudtak: ?Do ut des. ? Adok, hogy adj."

A nehézségek tehát nem lehetnek akadályai az előre tekintésnek. Az önkormányzat is ebben a reményben készíttet fejlesztési terveket, s a tervek alapján intézmény-felújításokat, játszótér- és sportpályaépítéseket, Fő utca rekonstrukciót, szennyvíz- és csatornahálózat-fejlesztést, út- és járdaépítéseket. Bízzunk abban, hogy takarékossággal, kitartó munkával és okos gazdálkodással céljainknak legalább egy részét sikerül megvalósítanunk, s a külső nehézségek ellenére fejlődni tudunk.

A magam részéről ennek reményében kívánok Pilisvörösvár minden polgárának, valamint mindazon települések polgárainak, akik a Pilis TV-t nézik: sikerekben, örömökben és szeretetben gazdag, békés, boldog új esztendőt.

Pilisvörösvár, 2009. január 1.