Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

M10-es helyett 105-ös út

2007-04-15
Drámai bejelentést tett az új 10-es úttal kapcsolatban a képviselő-testület március 29-i ülésén Szakszon József alpolgármester. Elmondta, hogy a kormány módosítja az Országos Területrendezési Tervet. A módosítás tervezetét megküldték véleményezésre a Pest Megyei Közgyűlésnek is. Az erről szóló közgyűlési előterjesztésben találkozott ? megyei képviselőként ? azzal a ténnyel, hogy az OTrT módosítása már nem számol az új 10-es úttal, mint gyorsforgalmi úttal, hanem a Vörösvárt elkerülő új út 105-ös számmal alsóbbrendű útként szerepel a tervben. A 10-es számú gyorsforgalmi út szerepét az OTrT módosítási javaslata szerint az ún. M11-es gyorsforgalmi út venné át.

Az alábbiakban szó szerint idézzük a Pest Megyei Önkormányzat közgyűlésére készült előterjesztésben megfogalmazott véleményt az OTrT módosításának tervezetében a közúthálózat Pest megyét érintő elemeiről, így a tervezett elkerülő útról is:

?A közúthálózatok Pest megyét érintő elemei közül a legjelentősebb módosítást a korábban tervezett 10-es gyorsforgalmi út (M0 Budapest?Dorog?Esztergom?Duna-híd /Szlovákia/) törlése jelenti, melynek szerepét a törvényjavaslat szerint a Budapestet és a környező településeket elkerülő, Pest megye nyugati határa közelében húzódó M11-es gyorsforgalmi út veszi át, a korábbinál kedvezőbb vonalvezetéssel. Ez a gyorsforgalmi út, amely Ercsi térségében az M6-os autópályához kapcsolódik, kiváló kapcsolatot biztosít Szlovákia és közvetve a többi északi ország felé. (Ercsi térsége /M6/ ? Zsámbék ? Kesztölc ? Esztergom ? /Szlovákia/).

Ez az észak-déli irányú országos jelentőségű főút az M0 nyugati szektorával párhuzamosan halad, és kedvező vonalvezetésével elkerüli a sűrű települési szövettel rendelkező főváros környéki térséget.?

?A 10-es gyorsforgalmi út elhagyásával párhuzamosan szerencsés módon megjelenik a 105. számmal jelzett pilisvörösvári elkerülő út (Pilisvörösvár /10. sz. főút/ ? Piliscsaba ? Dorog ? Tát /10. sz. főút/), de hiányzik a felsorolásból a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervében is szereplő Zsámbék ? Tök ? Perbál településeket elkerülő főút.?

A bejelentés drámaiságát cseppet sem enyhítette, hogy már korábban is voltak információink az elkerülő út státuszának megváltozásáról. Az M6-oshoz kapcsolódó észak-déli irányú gyorsforgalmi út ötletéről már évekkel korábban is beszéltek (informálisan) közlekedési szakemberek.

A Vörösvári Újság 2007. februári számában Felsmann Balázs gazdasági és közlekedési szakállamtitkár levelében egészen konkrétan a következőket írja:

?Az OTrT a 10. sz. főút fejlesztését távlatban még M10 gyorsforgalmi útként tartalmazza, de az újragondolt szakmai elképzelések szerint nem lesz M10, a jövőben a 10. sz. főút településeket elkerülő tervezett szakasza agglomerációs főútként szolgálja majd a térség közúti forgalmának lebonyolítását.?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján (www.gkm.gov.hu) megtekinthető a Közlekedési Operatív Program (KözOp) tervezete, amelynek mellékletében a 2007-2013 közötti időszakban megvalósítani tervezett közlekedésfejlesztési projektek listája tartalmazza a 10-es sz. út Budapest és Kesztölc közötti új szakaszát is. Itt is tetten érhető azonban, hogy a fejlesztés jellegénél nem gyorsforgalmi utat, hanem ?új út építés?-t jelöltek meg a tervezők ? a kivitelezés várható kezdetét 2009-re ?jósolva? meg.

E sorok írójának, nem lévén közlekedési szakember, sejtelme sincs, hogy a változások a fejlesztési szándékokban pozitív hatással lesznek-e Vörösvár számára vagy ellenkezőleg: mégiscsak az eredeti elképzelés lenne a jobb. Egy biztos: minden lehetséges megoldás közül a legrosszabb, hogy ha semmi sem történik. Már pedig mi, 10-es út mellett élők évtizedek óta ebben élünk. Mintha egyenesen ránk íródott volna az Üvegtigris című film dalszövege:

   


A 2003-ban hatályba lépett Országos Területrendezési Tervben az új 10-es még kétszámjegyű főútvonalként szerepel Az OTrT módosításában már alsóbbrendű útként szerepel és a térképen megjelenik az új észak-déli irányú gyorsforgalmi útLesz másik nap,
Az embernek szava sincs?
Csak megy az idő, s odaér?

Az újabb fejleményekről mindenesetre folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Fogarasy Attila

(Forrás: Vörösvári Újság)