Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Új 10-es: kegkorábban 2016-ban

2008-12-16

Közlekedési tájékoztatók a kistérségi ülésen

A Pilis-Buda-Zsámbék Többcélú Kistérségi Társulás november 6-i ülésén Gromon István elnök meghívására Thoroczkay Zsolt, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese (dr. Csepi Lajos szakállamtitkár képviseletében) beszámolt az új 10-es úttal kapcsolatos legújabb fejleményekről. Elmondta, hogy az elmúlt évek Budapest térségét érintő fejlesztései kiemelkedőek voltak, az M0 északnyugati szakaszára azonban jelenleg nincs forrás. Az új 10-es út tekintetében viszont nincsen finanszírozási probléma, a 2009. évi költségvetésben külön nevesítve van a projekt, és előreláthatólag az építkezés megkezdéséig biztosítottak a források.
Pelsőci Géza, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irodavezetője tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy a gyorsforgalmi-úthálózat fejlesztéséről 2003-ban meghozott és 2007-ben módosított törvény mellékletében szerepel az új 10-es út, mint a távlati M10 nyomvonalán létrehozandó gyorsforgalmi út.

Az előkészítés három szakaszra bomlik:

1. Budapest, Pomázi út ? Ürömi csomópont (budapesti bevezető szakasz): az építési engedélyek várhatóan 2009 végéig elkészülnek, a kivitelezés lehetséges kezdete 2011, befejezése 2012 (2x2 sáv).

2. Ürömi csomópont ? Pilisvörösvár szakasz: a jogerős környezetvédelmi engedélyek birtokában szintén 2011-es kivitelezési kezdéssel lehet számolni (2x2 sáv).

3. Pilisvörösvár ? Kesztölc szakasz: újraindult a környezetvédelmi engedélyeztetés folyamata, ezért leghamarabb 2013-ban kezdődhet meg a kivitelezés, amely a nehéz terepviszonyok miatt 2016-ra várható (2x1 sáv).

Gromon István a kistérségi társulás elnökeként és érintett polgármesterként is sérelmezte, hogy dr. Csepi Lajos szakállamtitkár második alkalommal nem tett eleget a meghívásának, így nincs lehetőség a valódi döntéshozók elé terjeszteni a panaszokat, érdemben tárgyalni a megoldásokról. A polgármester úr szerint az elmúlt hat évben semmilyen lépés nem történt a kormány részéről a 10-es út problémájának megoldása érdekében. Elfogadhatatlannak tartja, hogy 2016-ig kelljen viselnie a lakosoknak a 10-es út jelenlegi közlekedési viszonyait, köztük a Megyeri-híd átadását követő forgalomnövekedést, ami a főút egyéb tulajdonságaival összeadódva (vasúti átkelőhely, szolgáltatások összpontosulása a 10-es út mentén) lehetetlenné teszi Pilis-vörösvár normális életét és működését.

Az ülésen egyhangúlag elfogadott határozatban a polgármesterek rögzítették azon álláspontjukat, hogy a Pilis-Buda-Zsámbék Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa elfogadhatatlanul távolinak tartja a Pilisvörösvárt elkerülő majdani M10-es út megépítésének 2016-os határidejét. Nyomatékosan kéri a szakminisztériumot, hogy az M10-es út előkészületi munkáit gyorsítsa fel. A régi 10-es úttal kapcsolatban hangsúlyozottan kérik a következő intézkedéseket már a 2009-es évben megtenni:

? A 10-es út és az ürömi leágazás forgalmi csomópontjában az állandósult torlódás enyhítése érdekében kanyarodó sávok vagy körforgalom megépítését.

? A 10-es út mentén fekvő településeinken a szükséges ? már korábban is igényelt ? kisléptékű forgalomtechnikai és forgalombiztonsági fejlesztések megvalósítását.

? A fentiek érdekében a 2009-es központi költségvetés ágazati fejezetében ezen feladatok forrásának külön nevesített szerepeltetését.

A Tanács felkérte Gromon István elnököt, hogy a határozatnak megfelelően kezdeményezzen tárgyalást az ágazati miniszterrel.

Összefoglaltuk az ülésen
készült jegyzőkönyv alapján

(Forrás: Vörösvári Újság)