Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A Templom téri iskola felújítása

2008-02-15

A tervek elkészültek, a pályázatot beadták

Szakmai vélemények szerint nem halasztható tovább a Templom téri iskola tetőszerkezetének felújítása, a kémények visszabontása, az elektromos hálózat cseréje és a világítás korszerűsítése.
Az épület felújításának engedélyezési tervei januárra elkészültek. A január 24-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők megszavazták, hogy az épület-felújításra pályázatot nyújtsanak be a Közép-magyarországi Operatív Program keretében a KMOP-2007-4.6.1/2B jelzésű pályázaton.

A tervezett infrastruktúrafejlesztés magában foglalja az iskola két régi épületszárnyának födémcseréjét, a tetőtér átalakítását tetőtér-beépítési lehetőséggel és a kivitelezésben, igény szerinti ütemezéssel, továbbá az új szárny tetőfelújítását, valamint az intézmény elektromos hálózatának felújítását és az intézmény akadálymentesítését, ill. az előírás szerinti szociális helyiségeket. Életveszélyesség miatt a kéményseprők kötelezték az iskolát a kémények visszabontására.

Az érintésvédelmi felülvizsgálatkor ? bár jegyzőkönyvezve nem lett ? problémát jelentettek a balesetveszélyes tantermi megvilágítások, mivel az armatúrákhoz a csövek leesését megakadályozó rács nem beszerezhető, így a hiányok nem pótolhatók. Az elektromos hálózat is elavult.

A palatető már egyáltalán nem javítható, az anyag elfáradt, törik. Ez a tető, és a cseréptető is több helyen beázik, a beeső vizet tartályokban fogják fel a tetőtérben. A tető héjalása minden téllel tovább romlik, a beázások miatt a tartószerkezetek is károsodnak.

Néhány évvel korábban készült már egy terv, mely ráépítést is tartalmazott. Ez a terv a változattól függően 682,2 millió forint ill. 748,3 millió forint becsült költséget jelentett.

A mostani (szerényebb) projekt végösszege 490,7 millió forint. Az említett pályázaton elnyerhető támogatás maximum 250 millió forint. Sikeres pályázat esetén is tehát több mint 240 millió forintot kell saját forrásból biztosítania az önkormányzatnak, hogy az elengedhetetlenül fontos épület-felújítást véghezvigye.

A január 24-i ülésre készült előterjesztés alapján összállította: F. A.

(Forrás: Vörösvári Újság)