Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A Művészetek Háza ünnepélyes átadása

2010-06-16

Régóta várt eseményre hívták a vörösváriakat a városszerte kifüggesztett plakátok május harmadik, pünkösdi hétvégéjén: a Művészetek Háza átadóünnepségére.

A kétnapos gazdag programban koncertek, színi előadás, az egyesületek, iskolák és óvodák műsorai, kiállítások szerepeltek. Az átadóünnepség keretében emlékeztek meg a gröbenzelli partnerkapcsolat fennállásának 20. évfordulójáról is. Az ünnepségsorozat vasárnap este vidám bállal zárult.

Május 22-én, szombaton délután három órakor a gimnázium udvarán gyülekeztek a meghívott vendégek, hogy mazsorettekkel és az ?A tempo? Koncertfúvós Zenekarral ünnepi menetet alkotva átvonuljanak az újjáépített kultúrházhoz, azaz új nevén a Művészetek Házához. A menet jelképesen is kifejezte a négy év óta várt tényt: a Művészetek Háza több feladatot ellátó intézmény áthelyezését a Fő utca 127. szám alatti épületbe.


Ünnepi fanfárok hangjaira vágta át Gromon István polgármester az épület bejáratánál a nemzeti színű szalagot, majd széles, örömteli mozdulattal invitálta beljebb az ünneplőket a megújult Művészetek Háza aulájába és színháztermébe. Az épületet ? amelybe civilek jó ideje nem léphettek be ? hasonló örömmel vették birtokba a város polgárai.

Az aulában vörösvári képzőművészek műveit és a ?Lélekemelő kincseink? című fotókiállítást tekinthette meg a több száz érdeklődő, együtt ünneplő.

A színpadon délután négy órakor először a Művészeti Iskola tanárai és növendékei szólaltatták meg hangszereiket ? ezúttal nemcsak tudásukról, hanem a terem nagyszerű akusztikájáról is tanúbizonyságot is téve. A későbbiekben az Angelika Gyermekkar is színpadra lépett, gazdagítva a magas színvonalú komolyzenei programot.

Az ünnepi közönséget Balasi Anikó, a Művészetek Háza igazgatónője köszöntötte, aki elmondta, hogy ?a vörösvári emberek számára évek óta hiányzott a Kultúrház, a település szívében lévő olyan közösségi intézmény, amely mindannyiunknak fontos. Közösségi élményekhez az eddigi körülmények nem voltak mindig ideálisak, hiszen a Művészetek Háza intézménye korábban a város több pontján működött. A Művészetek Háza most átadott épülete ismét Pilisvörösvár kulturális életének központi helyszínévé válik: gazdag tartalommal, méltó formában.?

Az igazgatónő Kodály Zoltán intő szavaival zárta köszöntőjét, amely egyben iránymutatója is az általa vezetett és most új épületbe költözött intézménynek: ?A kultúrát nem lehet örökölni, egy-kettő elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.?

Gromon István avatóbeszédében a templom és az iskola mellett a legfontosabb közösségi helynek nevezte a kultúrházat, amely nélkül igazi közösség nem létezik. Felelevenítette a kultúrház, illetve a helyén korábban állott épületek történetét, és részletesen beszélt a felújítás gondokkal teli négy évéről. Nem hallgatta el a kétségeket sem: sokan megkérdőjelezték az elmúlt évek alatt, hogy egyáltalán szükség van-e erre az épületre, érdemes-e belefektetni ennyi pénzt.

?A kérdések többsége ésszerű és jogos volt ? hangsúlyozta a polgármester úr ? azonban, amikor 2006-ban az előző képviselő-testület a Művészetek Háza létrehozása és a jelenlegi épület felújítása mellett döntött, a vita lényegében eldőlt. A beruházás megkezdése után már az volt az egyetlen értelmes célkitűzés, hogy a felújítás sikeresen befejeződjön, s a ház a lehető legjobb minőségben készüljön el. Ehhez végül is összesen 4 év, sok-sok munka és körülbelül 420 millió forint kellett? Most, hogy a munka végére értünk, úgy érzem, végül is megnyugodhatnak a kedélyek, elégedettek lehetünk és örülhetünk. Mert az átalakítás és felújítás révén egy olyan színvonalas, többfunkciós középület jött létre városunkban, amely közösségi és kulturális életünk méltó központja lesz, és amelyre mind külső-belső megjelenését, mind használhatóságát, mind műszaki felszereltségét tekintve büszke lehet Pilisvörösvár minden polgára? Most pedig, amikor az épület már elkészült, előre kell tekintenünk, s azon kell munkálkodnunk, hogy megtöltsük minőségi tartalommal: ápoljuk benne közösségi hagyományainkat, tanítsuk benne a fiatalokat a jóra, a szépre, kulturált viselkedésre, a közös ünneplés örömére, az értékes kultúrának és a művészeteknek a tiszteletére, megértésére és művelésére.?

Beszédének végén Gromon István polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a felújítás sikeres megvalósításához.

Az átadóünnepségen emlékeztek meg a Pilisvörösvár és Gröbenzell között kötött hivatalos partnerkapcsolat 20 éves évfordulójáról. Ez alkalomból beszédet mondott Gromon István Pilisvörösvár és Dieter Rubenbauer Gröbenzell polgármestere. Az évforduló alkalmából ajándékok átadására is sor került.

(A partnerkapcsolati eseményekről részletesen Partnerkapcsolat című rovatunkban számolunk be. ? a Szerk.)

A szombati program este hat óra után az ?A tempo? Koncertfúvós Zenekar koncertjével folytatódott, amelyen többek között Beethoven méltóságteljes, az alkalomhoz illő muzsikáját, az Egmont nyitányt is hallhatta a zeneértő közönség.

A nap színházi előadással zárult: a Vörösvári Színkör Szakonyi Károly ?A pénz komédiája? című vígjátékát állította színpadra.

Másnap az egyesületek és oktatási intézmények vették birtokba az új színpadot, hogy tovább szórakoztassák a pünkösdi hétvége közönségét. Így láthatták a Ligeti Cseperedő Óvoda, a Templom Téri Általános Iskola, a Látássérültek Pilis-völgye Egyesülete, a Német Nemzetiségi Vegyes Kórus, a Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Nosztalgia Dalkör és a Német Nemzetiségi Tánccsoport programját. A kétnapos rendezvény bállal zárult, amelyen a Bravi Buam szolgáltatta a vidám, talpalávaló muzsikát.

Kívánjuk, hogy a május 22-én átadott Művészetek Háza még sok hasonló esztétikai és közösségi élményt, tartalmas szórakozási lehetőséget nyújtson a vörösváriaknak, és a kebelében működő iskola sok-sok zene- és művészetszerető, fiatalt képezzen városunknak, akik mind a magyarság kultúráját, mind a nemzetiségi hagyományokat magas szinten tudják tovább örökíteni.

Fogarasy Attila

(Forrás: Vörösvári Újság)