Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A pilisvörösvári bányászemlékműről

2009-10-30

A pilisvörösvári bányászemlékműrőlAz elmúlt napokban az interneten terjedő különböző híresztelésekkel kapcsolatban a Pilisvörösvár, Bajcsy-Zs. téren álló bányászemlékműről az alábbi tájékoztatást adom.


 

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 30/2009. (III. 26.) Kt. sz. határozatában döntött a ?Fő utca Program? című, uniós pályázat keretében megvalósuló Fő utca-fejlesztési projekt összetételéről. Ebben a projektben szerepel többek között a Bajcsy-Zs. tér felújítása is. A határozat alapján a kiválasztott tervező cég elkészítette a felújítás terveit. A Képviselő-testület a 95/2009. (VI. 25.) Kt. sz. határozatában jóváhagyta a ?Pilisvörösvár, Fő utca-program akcióterületi terve? című városfejlesztési stratégiai tervdokumentációt, s ezzel egyidejűleg a projekttel kapcsolatos terveket is.


A Bajcsy-Zs. tér felújítására elfogadott tervben nem szerepel az 1928. évi pilisvörösvári bányászsztrájk 50. évfordulójára felállított emlékmű, amely jelenleg a téren áll. Ennek oka az, hogy a tér tervezett átépítése során szeretnénk elérni azt, hogy a tér a mostani parkjellege helyett dísztérré váljék,  s legyen alkalmas arra, hogy a Városháza épülete előtt rendezett hagyományos és újabb ünnepségek (pl. szüreti felvonulás, májusfaállítás- és bontás, virágtalálkozó, karácsonyi vásár stb.) közönsége ill. szereplői elférjenek a téren. Az ehhez szükséges díszburkolatú felület mellett megmaradó keskeny kis zöldfelületek a helyszűke miatt már nem nyújtanának méltó és esztétikailag elfogadható környezetet a bányász emlékmű számára. (Megjegyzem: a hely eddig sem volt ideális, mert körülötte most is kevés a mozgástér, nincs egy pad, az igen forgalmas 10-es út miatt nagy a zaj, nem lehet nyugodtan elidőzni az emlékmű mellett.) Mindezek miatt merült fel az a gondolat, hogy az emlékművet helyezzük át a pilisvörösvári bányászhagyományok központjába, a Bányatelepre, a Rákóczi utcai közpark csúcsába, a volt Sütőház helyére, az újonnan elkészült játszótér mögötti parkban. Itt bőven van hely, s a környezet minden szempontból megfelelő és méltó a bányász emlékmű befogadására.


Az elképzelést az elmúlt hónapok során többször felvetettem a pilisi bányászok különböző rendű és rangú képviselőinek, s azt mindnyájan támogatták. Így többek között Wágner Ferenc úr, a dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség elnöke, Székely József úr, a Pilisi Bányász Szakszervezet elnöke, Zelenai József, nyugdíjas bányamérnök úr, a pilisvörösvári bányászok vezéregyénisége és több volt pilisvörösvári bányász is. Sőt, maga a szobor alkotója, Bajnok Béla művész úr is, akinek véleményét a szobor áthelyezéséről saját műhelyében, személyesen kértem ki. Ezek után 2009. szeptember 4-én, az 59. Bányásznap alakalmából rendezett ünnepségen a városháza tanácstermében a Pilisi Bányász Szakszervezet teljes tagsága jelenlétében ismertettem az elképzelést, amelyet mindenki támogatott. Többek között azért is, mert az emlékmű jelenlegi helyén lehetetlen egy bensőséges ünnepséget tartani vagy beszédet mondani a 10-es út forgalmának zaja, és a szűkös tér miatt.


Az egykori pilisvörösvári bánya és bányászat emlékeinek megőrzése szívügye mind a mostani képviselő-testületnek, mind személyesen nekem is. Az elmúlt évben a pilisi bányásztársadalom teljes összefogásával, Pilisvörösvár Város Önkormányzata és Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával valósítottuk meg Pilisvörösváron, a Bányatelepen a Napos Oldal Szociális Központban a Bányász emlékszobát a pilisvörösvári bányászsztrájk 80. évfordulóján. Tagja vagyok a Pilisi Bányász Szakszervezetnek, s minden évben részt veszek annak éves közgyűlésén, amelyen természetesen megbeszéljük a hagyományőrzéssel, ünnepségekkel, kiállításokkal kapcsolatos aktuális témákat is. A Bajcsy-Zs. téren álló emlékmű áthelyezésének minden részletét a teljes pilisi bányásztársadalom egyetértésével kívánjuk megvalósítani, a Fő utca-felújítás keretében, előre láthatólag 2010 végén.

Pilisvörösvár, 2009. október 30.

                                                                                              Gromon István

  polgármester         

(Megjelent a Vörösvári Újságban)