Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Az új helyi adórendeletről

2008-12-08
Az új helyi adórendeletről
 Tisztelt Pilisvörösvári Helyi Adófizetők!


Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2008. november 19-i ülésén a helyi adókról szóló régi, többször módosított 5/1991. (VIII. 08.) Kt. sz. rendeletét 2009. január 1-jétől hatályon kívül helyezte, és új helyi adórendeletet fogadott el.


 

Az új helyi adórendelet lényege az, hogy a vállalkozókat terhelő eddigi három helyi adó helyett mindössze egy marad, az önkormányzat ugyanis 2009. január 1-jétől eltörölte a vállalkozók kommunális adóját és az építményadót. Jövő évtől tehát a vörösvári vállalkozóknak ezt a két adót már nem kell fizetniük. A kieső bevételt az önkormányzat a helyi iparűzési adó mértékének 1,40%-ról 1,55 %-ra történő emelésével pótolja.


Az új adórendelet megalkotásának célja a helyi adózás egyszerűbbé tétele és az adminisztrációs terhek csökkentése csökkentése volt.


A most eltörölt építményadó a megfizetésére kötelezett vörösvári magánszemélyeknek és vállalkozásoknak 300,- Ft/m2/év adókötelezettséget jelentett minden üzlet, műhely, raktár, műterem, iroda, garázs, borospince, valamint mezőgazdasági külterületen lévő gazdasági épület után. Ebből az adónemből az önkormányzatnak éves szinten kb. 29 millió forint bevétele volt.


A vállalkozók kommunális adójának mértéke foglalkoztatottanként 2.000,- Ft/év volt. Az ebből az adóból származó önkormányzati bevétel éves szinten kb. 6,5 millió forintot tett ki.


A helyi iparűzési adó mértékének 1,55 %-ra történő emelése miatt a vállalkozók végül éppen annyival több iparűzési adó fognak fizetni, mint amennyit megtakarítanak a két eltörölt adónem révén. Az önkormányzat helyi adóbevétele pedig összességében nagyjából szintén ugyanannyi lesz, mint eddig. Az adminisztrációs terhei ugyanakkor mind a vállalkozóknak mind az önkormányzatnak jelentősen csökkennek. Így az önkormányzatban például egy státusz az adócsoportban a feladatcsökkenés miatt meg is szűnik.


Az iparűzési adó mértéke a 2009. évre benyújtott bevallások esetében fog változni. Az iparűzési adó mértéke a környező településekhez képest a változtatás után is még a legalacsonyabbak között szerepel.


Az új helyi adórendelet megtekinthető Pilisvörösvár város hivatalos honlapján (www.pilisvorosvar.hu), a hivatali hirdetőn, valamint a Polgármesteri Hivatalban, az ügyfélszolgálaton.


                                                                                              Gromon István

                                                                                                polgármester

(Megjelent a Vörösvári Újságban)