Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

A házszámok változásáról

2007-09-15

A házszámok változásáról


Tisztelt Pilisvörösvári Polgárok!


Az utóbbi hetekben sok indulatos panasz, tiltakozás, fellebbezés érkezett hozzám a házszámok megváltozása miatt.  Ezek a panaszok indítottak arra, hogy megszólaljak az ügyben, noha a házszámozás ügye nem tartozik a polgármester hatáskörébe.


Mindenekelőtt tudni kell, hogy a házszámozás felülvizsgálatát nem az önkormányzat találta ki, hanem a 19/1992. (I. 28.) számú kormányrendelet írja elő.  Ennek alapján alkotta meg 2003-ban még az előző önkormányzat Pilisvörösvár Város Önkormányzatának a közterület- és városrésznevek, valamint a házszámozás megállapításáról, illetve azok jelöléséről szóló 8/2003. (IV. 1.) számú rendeletét. A rendelet végrehajtása azonban mostanáig nem történt meg. 

A mostani önkormányzatnak és a Hivatalnak is sokkal kényelmesebb volna, ha továbbra sem foglalkozna az üggyel: rengeteg munkát és sok konfliktust spórolhatnánk meg ezzel. Csakhogy a házszámozás felülvizsgálata ? túl a jogszabályi kötelezettségen ? meggyőződésem szerint az egész város, mindnyájunk érdeke. Ezt szeretném bebizonyítani az alábbiakban.


Mi a baj a jelenlegi házszámokkal?

Milyen előnye lesz tehát a rendezetlen állapot megszüntetésének, az egységes szabályok szerint, hivatalosan kiadott és a hivatalos nyilvántartásokba egységesen bejegyzett házszámoknak?


Összefoglalva:

A jelenlegi rendezetlen állapot sokak számára jelent kellemetlenséget. Egy-egy utcában a hibák kijavítása csak több tucatnyi, olykor az összes házszám megváltoztatása árán lehetséges. A rendezett állapot kialakítása érdekében tehát közösen kell vállalnunk az átírással kapcsolatos kellemetlenségeket, s olykor le kell győznünk a megszokást, az esetleges érzelmi ragaszkodást a régi, megszokott házszámhoz. Ha pedig túl leszünk a kellemetlenségeken, mindenki érezni fogja a végleges, rendezett állapot áldásos hatásait, s várhatóan évtizedekig nem lesz szükség újabb változtatásra.

A Polgármesteri Hivatal és az Okmányiroda mindent megtesz az ügyintézés megkönnyítése érdekében. A lakcímkártyák és a forgalmi engedélyek cseréje az Okmányirodában illetékmentesen történik, mivel a változásra hivatalból került sor. Érdemes az ügyintézésre telefonon (vagy interneten, az Ügyfélkapu segítségével) időpontot kérni a hosszabb várakozás elkerülése érdekében. A lakcímkártyák kiadását az egész családra egyvalaki el tudja intézni.

Az Önkormányzat részéről azzal kívánjuk segíteni a még jobb tájékozódást, hogy ? reményeim szerint még az idén ? minden kereszteződésben zománcozott utcanévtáblákat helyezünk ki. Az utcanévtáblák és az ingatlanokon megjelenő házszámok (ez utóbbi az ingatlantuladonosok kötelessége és feladata lesz) nemcsak a tájékozódást könnyítik majd meg, hanem véleményem szerint a városképet is jelentősen javítani fogják.

Mindezek mellett természetesen a Műszaki és Építési Osztály által kiadásra kerülő, határozattal megállapított házszámokkal szemben a jogorvoslati lehetőség adott. De tudni kell, hogy a házszámozás az egész utca ügye, így a valamely ingatlan tulajdonosa által benyújtott fellebbezés az egész utca házszámozását hátráltatja.


Ezért kérek mindenkit, hogy a kezdeti időszakban várható kisebb bonyodalmak és kellemetlenségek ellenére a Hivatal által megállapított új házszámokat fogadja el. A mielőbbi teljes átállás mindannyiunk közös érdeke.


Gromon István

  polgármester

(Megjelent a Vörösvári Újságban)