Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Újévi köszöntő (2016. 01. 01.)

2016-01-01

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Ismét eltelt egy év, ismét eljött az újévi jókívánságok és az év eleji tervezgetés és tervezés ideje…

Az idei év első napjaiban, amikor a „Boldog új évet!” kívánság és a baráti kézfogás után egy-egy ismerőssel röviden elbeszélgettem, általában azt mondtam: „Ha olyan lesz az idei év is, mint a tavalyi volt, akkor meg leszek elégedve.” – Azt hiszem, az idei év kezdetén a közösség dolgai szempontjából ezt mi, pilisvörösváriak őszintén mondhatjuk. A Gondviselés a tavalyi évben is megkímélt minket a természeti katasztrófáktól, békében és nyugalomban élhettünk, dolgozhattunk – erőnk, szorgalmunk, képességeink szerint.

Az önkormányzati munkában is adottak voltak a nyugodt munka feltételei, így sok szép tervet tűzhettünk magunk elé, s ezeket szinte kivétel nélkül sikerült meg is valósítani. Elkészült és megkezdte működését az új, korszerű szennyvíztisztító telep, kiépült a halas-madaras utcákban a szennyvízcsatorna-hálózat, megtörtént ugyanott az utak martaszfaltos helyreállítása, elkészült és január 4-én megnyitotta kapuit a bölcsőde, megszületett a Betelepülés tere és a Betelepülési emlékmű, s az év végén még jelentős útépítésre is futotta erőnkből a Harcsa u. – Amur utca – Ponty utca nyomvonalon.

Intézményeink felújításában is sikerült jelentős lépéseket tennünk az elmúlt évben: új csoportszobával és tornateremmel gazdagodott a Rákóczi utcai óvoda, megtörtént a Templom téri kisiskola, a Gradus óvoda és a Vásár téri iskola régóta esedékes tetőfelújítása, új vizesblokkot kapott az Idősek átmeneti gondozóháza, jelentős felújítás történt a Nevelési Tanácsadó épületében és a temetőgondnoki lakásban.

Mindezek mellett jelentős eszközbeszerzésekre is sikerült fedezetet biztosítani: új ételszállító autót kapott a Napos Oldal Szociális központ, új kisbuszt a Polgármesteri Hivatal, korszerű új fűnyíró traktort vásároltunk a sporttelepre, s egy használt, de jó állapotban lévő kisteherautót a Városgondnokság számára.

Az önkormányzati beruházások mellett jelentős állami fejlesztések is történtek városunkban az elmúlt évben: elkészült a felújított vasúti pálya, a nagyállomás és a Vörösvárbánya megállóhely melletti P+R parkoló, a 10-es úti aluljáró, a felújított vasútállomás-épület, a Görgey utcai gyalogos felüljáró és lépcső, és a felújított teljes szakaszon újraindult a vasúti közlekedés. Jelentős fejlesztés révén megnyitotta kapuit a Fő utca 66-ban a kormányablak, és immár egyetlen korszerű épületben szolgálja ügyfeleit a teljes Járási Hivatal.

A fejlesztések mellett sok szép ünnepségünk, közösségi élményünk volt, mint például az első Krapfenfest februárban a Sváb Sarokban, Tuti néni könyvbemutatója júliusban a könyvtárudvaron, Boros Zoltán atya ezüstmiséje, az augusztusi Betelepülési szoboravatás, az első önkormányzat megalakulásának 25. évfordulója akla mából rendezett emlékülés vagy a karácsony előtti bölcsődeátadás…

… Az idei évre is szép terveink vannak. Jelentős járdaépítéseket tervezünk a Bányatelepen, gyalogátkelő létesítését a Kisfaludy utcában és a Csobánkai utcában, útépítést a Karátsonyi-ligeti vasúti megálló és a Viadukt környékén, közvilágítás-fejlesztést az Északi lakókörzetben, nyertes pályázatunknak köszönhetően az önkormányzati főzőkonyha felújítását a Schiller Gimnáziumban, és még sok egyebet. Igyekszünk minél több engedélyes tervet is készíteni, hogy az esteleges pályázati lehetőségeket minél jobban ki tudjuk használni. A sportpálya, a főzőkonyha és a temető után saját kézbe vesszük a közterületek gondozását is. Ez igen nagy kihívást jelent az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal számára, de ha sikerül, akkor egy újabb jelentős lépést tehetünk a költséghatékonyabb és színvonalasabb feladatellátás irányában.

Az idei év mottójául Böjte Csaba ferences szerzetesnek egy szép gondolatát választottam „A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény” c. könyvéből: „Higgyünk a holnapban, és mindenki ott, ahova a sorsa állította, végezze a tőle telhető legjobban a munkáját…” – Úgy gondolom, hogy ha megfogadjuk Böjte Csaba tanácsát, akkor mind az egyéni életünkben, mind a város életében szép év elé nézhetünk.

Ennek reményében kívánok az új évre Pilisvörösvár minden polgárának jó egészséget, jó munkát, sok sikert és örömet!

Gromon István
polgármester