Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Felhívás a betelepülési menetben való részvételre

2014-07-26

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Bizonyára már sokan értesültek arról, hogy városunk ebben az évben ünnepli az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének, azaz településünk megalapításának 325. évfordulóját.

Az idei, XXIII. Vörösvári Napok ennek a jubileumnak a jegyében telik majd el. Az ünneplés augusztus 15-én (pénteken) 18 órakor a Vörösvári Napok megnyitóján kezdődik. A szokásos polgármesteri ünnepi beszéd és az alkalomhoz illő fúvószenei- és néptánc előadások után Mészáros Ádám etnográfus tart vetetett képes előadást a németek Vörösvárra való betelepülésének előzményeiről, körülményeiről és az első betelepülőkről.

Másnap (szombaton) délelőtt 10 órakor vörösvári népviseleti kiállítás nyílik a Sváb Sarokban.

A betelepülési ünnepségek csúcspontja az augusztus 16-án (szombaton) délután 14 órakor induló Betelepülési menet, valamint 15 órától kezdődő Betelepülési ünnepség lesz.

A menet 14 órakor indul a városháza melletti Betelepülési és partnerkapcsolati emlékműtől („bronzkorong"), s félpályás útlezárás mellett, hagyományőrző ponyvás kocsival az élén a Fő utcán és a Szabadság utcán a Zeneiskola udvarán felállítandó rendezvénysátorig,

A menet élén – a szüreti felvonuláshoz hasonlóan – a nemzetiségi ruhába öltözött óvodások és általános iskolások vonulnak majd, őket követik a vörösvári nemzetiségi egyesületek tagjai egyenruhában ill. nemzetiségi ruhában, majd a város polgárai következnek – tetszés szerint nemzetiségi vagy civil ruhában.

Minden kedves vörösvári polgárt szeretettel hívok és várok a felvonulásra és az azt követő ünnepségre. Legyen részese mindenki a közös ünneplésnek!

Gromon István polgármester