Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Interjúk 2013.

152,6 MILLIÓ FORINTOS FORRÁSELVONÁS
2013-02-21

A 2013-as költségvetés nehézségeiről
Interjú Gromon István polgármesterrel

• Idén jelentősen változott az önkormányzati rendszer finanszírozása a tavalyihoz ill. a korábbi évekhez képest, ugyanis az állami támogatások már nem normatívák formájában érkeznek, hanem feladatfinanszírozás van. Ez mit jelent pontosan?

- A tavaly kihirdetett új önkormányzati törvény jelentősen megváltoztatta az önkormányzatok feladat- és hatáskörét, majd ennek folyományaként a költségvetési törvény alapvetően átalakította a helyi önkormányzatok támogatásának rendszerét. Az új rendszerben az állam kizárólag a kötelező feladatokat finanszírozza, az ún. „önként vállalt” feladatok finanszírozásához az önkormányzatoknak saját maguknak kell előteremteniük a forrásokat. Szabadon felhasználható forrásokat az állam nem ad.

ÉPÍTÉSHATÓSÁGI OSZTÁLY ALAKULT (2013. január)
2013-01-25

Interjú Gromon István polgármesterrel

2012-ben 1295 új jogszabály született az országban, vagyis átlagosan számolva tavaly minden napra jutott 3-4 újdonság – beleértve a vasár- és ünnepnapokat is. Némelyik megjelenik a hírekben, és hall róla a nagyközönség is, de az ember nagyrészt már csak legyint: úgysem tudja követni az összeset. Van, akinek viszont hivatalból muszáj, és polgármester (vagy éppen újságíró) legyen a talpán, aki eligazodik a nagy átalakulások között. Januári interjúnkban ezek közül vettük sorra azokat, amelyek jelenleg a legnagyobb horderejűek, és amelyekről a lakosságnak is érdemes tudnia.

- Aki mostanában jár a Polgármesteri Hivatalban, látja, hogy kicsit felbolydult az élet. Emberek és irodák jönnek-mennek, változnak a munkahelyek, a felettesek, átszervezés, költözködés, és közben – gondolom – a szokásos feladatokat ugyanúgy el kell végezni. Bírják még a tempót?

- Bírnunk kell... De az biztos, hogy az egész évi – de különösen a decemberi – terhelés emberpróbáló volt. Jogszabályolvasás, eligazító értekezleteken való részvétel, adatszolgáltatások kíméletlenül rövid határidőkkel, rendkívüli önkormányzati ülések, nehéz döntések. Költözések a Városházáról a Járási Hivatalba, a Városi Ügyfélszolgálatról a Városházára, a Városházáról a Puskin u. 8.-ba, a főépületből a melléképületbe, a környező településekről Vörösvárra. Festés-mázolás, takarítás, bútorszállítás. – Mindezt lehetőleg olcsón vagy ingyen: közmunkásokkal, a hivatali személyszállító kisbusszal, utánfutóval, olykor talicskával.

Első << Előző
11 - 12/ 12 cikkből