Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Cikkek 2013.

Volkstrauertag Gröbenzellben
2013-12-30

Bajorországi testvérvárosunk, Gröbenzell polgármestere, Dieter Rubenbauer az I. világháború kitörése (1914. július 28.) 100. évfordulójának küszöbén a hagyományos Emlékezés napi ünnepségre meghívta francia testvérvárosuk, Garches és magyar testvérvárosuk, Pilisvörösvár küldöttségét is.

Az emlékezés napját minden évben a november 11-éhez legközelebb eső hétvégén tartják, mivel az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt 1918. november 11-én írták alá. Nyugat-Európában ezen a napon emlékeznek meg arról a kb. 90 millió emberről, aki a két világháborúban vesztette életét. Az Emlékezés napja tehát nagyon hasonlít a Magyarországon május utolsó vasárnapján rendezett Hősök napjához.

A PILISVÖRÖSVÁRI NÉPVISELET MÚLTJA ÉS JÖVŐJE
2013-07-31

Jelmez – vagy összetartozásunk jelképes kifejezése?

Az öltözködés, a divat az emberi kultúra része, s mint ilyen, évezredek óta folyamatosan változik. Természetes folyamat ez, hiszen az életkörülmények, az életforma megváltozása kihat az öltözködésre is: megváltozik a ruhák anyaga, színe, szabása, sőt a funkciója is.

A régi paraszti viselet, amelyet nagyszüleink, dédszüleink hordtak – hétköznap egyszerűbbet, vasárnap szebbet, díszesebbet – nemcsak praktikus volt és szép, de egységes megjelenést biztosított a közösség tagjainak, összefoglalta a közösség teljes kultúráját: ízlését, erkölcsét, világfelfogását, ugyanakkor kifejezte viselőjének korát, társadalmi helyzetét, megkönnyítve a közösségbe való beilleszkedést, a közösségen belüli kommunikációt.

Búcsú Temesi Ágostontól
2013-07-30

Életének 78. évében, türelmesen viselt hosszú szenvedés után elhunyt Temesi Ágoston villamosmérnök, egyetemi adjunktus, a Magyar Országos Vasútmodellezők és Vasútbarátok Egyesületének volt alelnöke, korábbi önkormányzati képviselő, a Pilisvörösvár-Bányatelepi Szent Borbála Egyházközség képviselőtestületének volt tagja.

Temetése 2013. július 5-én 16 órakor volt a városi temetőben. A temetési szertartást Balla Sándor plébános és Verőcei Gábor korábbi bányatelepi plébános végezte. Beszédet mondott Tasnádi Tamás, a bányatelepi egyházközség korábbi világi elnöke.

40 éves a Rákóczi utcai óvoda
2013-07-18

Tisztelt Olvasó!

Ez a kis könyvecske, amit most a kezében tart, szeretetből jött létre. A Rákóczi utcai óvoda jelenlegi és egykori alkalmazottai és neveltjei írták és állították össze, az intézmény fennállásának 40. évfordulója alkalmából.

Negyven év... Nagyon sok idő egy intézmény, egy ember, sőt egy város életében is. Szinte hihetetlen, de ennyi idő telt el a Rákóczi utcai óvoda átadása óta... Ez kiadvány erről a negyven évről ad számot: a leghitelesebb tanúk – az intézmény eddigi vezetői, az alapítás óta itt dolgozó, s az idén nyugdíjba vonuló két kolléganő, az egykori óvodások – mondják el, milyen volt a Rákóczi utcai ovi. Hogyan, mikor és miért jött létre, mi a hitvallása, mi minden történt benne az elmúlt negyven év alatt. Kik dolgoztak itt, hogyan változott a pedagógia, milyen sikereket értek el, hogyan kovácsolódtak a mai nagyszerű szakmai közösséggé, s ki mindenkit indítottak el az élet útjára.

MIÉRT A BÚCSÚ TÉR?
2013-04-25

A 2013. március 7-i rendes ülésén a Képviselő-testület egy olyan lelkesítő témát tárgyalt, amilyenre csak ritkán adódik alkalma: egy közel félmilliárd forintos beruházás lehetőségéről, amely az önkormányzatnak egy fillér pénzébe sem kerülne (csak a telket kellene biztosítani hozzá), ugyanakkor megvalósítaná sok-sok pilisvörösvári polgár régi álmát: egy pilisvörösvári sportcsarnok felépítését.

MIÉRT KELL HELYI ADÓT FIZETNI?
2013-03-24

Március 18. a helyi adók befizetésének I. féléves határideje.

Ez a határidő jó alkalom arra, hogy beszéljünk arról: mióta és miért kell Magyarországon – és ezen belül Pilisvörösváron – helyi adót fizetni; miért veti ki és mire költi el a helyi adókat az önkormányzat?

A helyi adó szerepe

A helyi adókról szóló törvényt a rendszerváltozás évében, 1990. december 30-án hirdették ki (1990. évi C. törvény). A törvény preambuluma így fogalmaz:

Lustspiel
2013-02-25

Kedves Vörösváriak!

Február 16-án (szombaton) délután óriási élményben volt részük azoknak, akik megnézték a Művészetek Házában a solymári amatőr sváb színjátszók, azaz a Kompanei együttes Lustspiel c. előadását.

Az együttes előadásában a szerencsés közönség két vidám darabot láthatott (Der Kuku und die Kaas és Schmeikt's?), amelyeket élő solymári anekdotákból komponáltak, és eredeti solymári sváb dialektusban adtak elő.


Gyertyaszentelő Boldogasszony napja
2013-02-24

(Február 2.)

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén arra emlékezünk, hogy negyven nappal Jézus születését követően Szűz Mária bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat (egy pár galamb) fölajánlásakor jelen volt Anna és az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. (in: Katolikus Lexikon)

Az 1494. évi királyi számadáskönyv szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén királyaink a szentmisén megjelent főpapok és országnagyok között gyertyát osztottak szét.

Újévi köszöntő
2013-01-01

Új évet kezdünk ismét – egymásnak erőt, egészséget, sok sikert, boldog újévet kívánunk...

Vannak, akik „boldog" újév helyett „boldogabb" újévet mondanak, finoman célozva arra, hogy az előző év nem volt eléggé boldog, vagy uram, bocsá', esetleg kifejezetten boldogtalan volt. Ebben a fanyar humorba rejtett panaszban van egyfajta felelősségre vonás is: boldogtalanságunkért – kimondatlanul – a külső körülményeket hibáztatjuk: a gazdasági helyzetet, a kormány politikáját, a multik térnyerését, a bankok tevékenységét.

1 - 9/ 9 cikkből