Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Beszédek 2013.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén
2013-10-23

Kedves Ünneplők!

2013. október 23-a van, a kommunista diktatúra és szovjet megszállás ellen folytatott 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja.

A forradalomé, amelyet a budapesti, szegedi, debreceni, miskolci, pécsi és soproni egyetemisták több héten át tartó szervezkedése előzött meg; amely 1956. október 23-án reggel a Debreceni Egyetemnél tartott tüntetéssel ill. délután 3 órakor Budapesten a Bem szobornál tartott tömeggyűléssel kezdődött, s este 6 órakor a Kossuth téren tartott 200 ezres tüntetéssel, a Dózsa György úton a Sztálin szobor ledöntésével, majd a Rádió székházának elfoglalásával folytatódott. A szabadságharcé, mely másnap hajnalban a Budapestre bevonuló szovjet harckocsik elleni barikádépítéssel kezdődött, s Csillaghegyen, a Baross téren, a Corvin köznél, a VIII. és IX. kerület déli részén, a Tompa utcában és a Berzenczey utcában fegyveres ellenállással folytatódott.

A 63. Magyar Bányásznapon (2013. 08. 30.)
2013-08-30

Kedves Egybegyűltek!

Szeretettel köszöntöm Önöket a 63. Magyar Bányásznap alkalmából rendezett ünnepségünkön. Örülök, hogy ilyen szép számban eljöttek!

Készülve a mai ünnepségre, ma is – mint minden évben – felvetődött bennem, hogy ha valaki, aki nem bányász, látja a mai ünnepséget, s megkérdezi, hogy 73 évvel a vörösvári és 44 évvel a pilisszentiváni bánya bezárása után minek kell még bányásznapot ünnepelni Vörösváron, akkor mit válaszolnék neki. A kérdés ugyanis joggal feltehető, hiszen lassan több idő telt el a bányák bezárása óta, mint ahány évig fennálltak és működtek.

A Sváb Sarok hagyományőrző hely megnyitó ünnepségén (2013. 08. 17.)
2013-08-24

Kedves Plébános Úr!
Kedves Megjelentek!

Szeretettel köszöntöm Mindnyájukat ennek az új hagyományőrző helynek az ünnepélyes megnyitóján. Örülök, hogy ilyen szépen számban egybegyűltünk, s engedjék meg, hogy a helyiségek beszentelése előtt röviden ismertessem: hogyan született meg ennek a hagyományőrző helynek a gondolata, s hogyan jutottunk el a megvalósításig.

A XXII. Vörösvári Napok megnyitó ünnepségén (2013. 08. 16.)
2013-08-21

Kedves Polgármester Úr!
Kedves Dandártábornok Úr!
Kedves Elnök Úr!
Kedves Vendégeink!
Hölgyeim és Uraim!

Balasi Anikó igazgató asszony bevezetője és a táncosok hangulatos bemutatója után én is szeretettel köszöntöm Önöket a XXII. Vörösvári Napok ünnepélyes megnyitóján.

Az ünnep lényege: elfelejteni az időt, kiszakadni belőle, pihenni, elgondolkodni az élet dolgairól, kikapcsolódni, szórakozni, emberi kapcsolatokat ápolni, megosztani másokkal örömeinket, sikereinket, gondjainkat, bánatainkat, tanácsot kérni problémainkra. Így van ez a családban – ezért hívunk, vendégségbe búcsúkor rokonokat, ismerősöket. Így van ez az egyházközségben – ezért hívunk az ünnepi misére vendégszónokot, s a környékbeli települések híveit. És így van ez városi szinten is – ezért hívjuk meg ilyenkor testvérvárosaink delegációit közös ünneplésre.

50 éves a pilisvörösvári zeneiskola
2013-05-18

Tisztelt Megbízott Igazgató Úr!
Kedves Igazgató-helyettes Asszony!
Kedves Zenetanárok!
Kedves Egykori és Mai Növendékek!
Kedves Vendégeink!
Hölgyeim és Uraim!

Pilisvörösvár zenekedvelő közönségének nagy ünnepe a mai nap: sokan összegyűltünk, hogy megünnepeljük zeneiskolánk fennállásának 50. évfordulóját, felidézzük az elmúlt 50 év nagy pillanatait, emlékezzünk nagyszerű tanárainkra és azokra a feledhetetlen pillanatokra, amelyeket ez a zeneiskola mindnyájunknak szerzett. Ezt az emlékezést szolgálja az a gazdag fotó- és dokumentumkiállítás, amellyel az iskola mai tanárai megajándékoztak minket, és ezt szolgálja az a nagyszerűnek ígérkező hangverseny is, amelyet a kiállítás megnyitója után Pest megye nyolc különböző zeneiskolájának legtehetségesebb növendékei adnak majd nekünk.

A gyermeksír emlékhely megszentelésén
2013-05-05


Kedves Egybegyűltek!

Az idei május nemcsak napsütésben, zöldellő fákban és illatos orgonákban gazdag, hanem avatási ünnepségekben is. – Három nappal ezelőtt, kedden délután avattuk fel a Petőfi Sándor utca – Eperjesi utca kereszteződésében a Petőfi-mellszobrot, tegnap, pénteken este áldotta meg plébános úr a Szent Flórián kápolna homlokzati fülkéjében elhelyezett új Flórián-szobrot, ma pedig itt a városi temető 6-os parcellájában a most elkészült gyermeksír emlékhelyet.

Úgy gondolom: jele és bizonyítéka mindez annak, hogy a ma élő vörösváriak becsülik a múltat, őrzik a hagyományokat, s igyekeznek megmenteni, felújítani, helyreállítani az értékes régi tárgyi emlékeket.

Petőfi-szoboravatás (2013. 05. 01.)
2013-05-01

Kedves Ünneplők!

Egy közterületi szoboravatás mindig nagy öröm és nagy ünnep egy település életében, s viszonylag ritkán adatik meg egy közösségnek. Szobrot állítani ugyanis sok pénzbe kerül, s a megélhetési problémák mellett művészetre, a szépre áldozni minden időkben kevés pénz jut.

A mi 14.000 főt meghaladó lélekszámú, 324 éves múlttal rendelkező városunkban is alig féltucatnyi köztéri szobor áll:

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén
2013-03-15

Kedves Ünneplők!
Hölgyeim és Uraim!

A mai világban egy munkaszüneti napon a reggeli lustálkodás helyett időben felkelni, ünneplőbe öltözni, mellünkre kokárdát tűzni és elmenni a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi vagy országos ünnepségre – különösen ilyen zord időjárási körülmények között, mint amilyenben ma részünk van – hazafias tett! Aki ünnepel: közösségi cselekedetet hajt végre. Kifejezi a többiek előtt hitét, érzéseit, vágyait, és azt, hogy a közösségért hajlandó erőfeszítéseket tenni, áldozatot vállalni.

JANKA ANDRÁS (BANDI BÁCSI) TEMETÉSÉN
2013-01-13

Kedves Gyászoló Család!
Tisztelt Jelenlévők!

Eljött a pillanat, amikor Janka Andrástól, a mindenki által szeretett és tisztelt Bandi bácsitól búcsút kell vennünk. Méghozzá – amennyire lehet – szomorkodás nélkül! Mert Bandi bácsi ezt kérte tőlünk.

Azt mondta, hogy ő, ha meghal, a saját temetésén fel fog szólalni, és el fogja mondani, hogy ne szomorkodjunk. Nem tudom, hogy ha most tényleg felszólalna, milyen érveket hozna fel, de feltételezem, hogy arra hivatkozna, hogy a halál az élet természetes, elkerülhetetlen része, és hogy életünk egyébként is folytatódik az Örök Hazában. Mindenesetre, nagyon jellemző rá ez a felszólítás: benne van az érzelgősségeket és az önsajnálatot kerülő természete, a szókimondása, a szerénysége, a humora és a hite.

1 - 9/ 9 cikkből