Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Interjúk 2009

Pályázati sikerek után
2009-12-15

? Tisztelt Polgármester Úr! Gratulálok a Fő utca program pályázati sikeréhez. Akár karácsonyi ajándéknak is nevezhetjük a most elnyert 623 millió forintot...

? Köszönöm a gratulációt, valóban nagy siker ez Vörösvárnak ? a rendszerváltozás óta eltelt húsz év kiemelkedően legnagyobb pályázati sikere! S ha még hozzáveszem a szennyvízpályázat első fordulójában elnyert kb. 60 millió forintot, a Napos Oldal Szociális Köz-pont akadálymentesítésére elnyert közel 10 millió forintot, valamint a kisebb, pármillió forintos pályázati támogatásokat, akkor még nagyobb a szám, s bőven a 700 millió felett vagyunk. Továbbá várjuk még a jelzőlámpás csomópontra remélt 90 millió forintos támogatást is. Azt mondhatom tehát, hogy a pályázatok írására és menedzselésére fordított rengeteg munka végül is meghozta gyümölcsét.

Szerződés a Fő utca vagyonkezelőjével
2009-11-15

? A szeptemberi közmeghallgatáson elhangzott, hogy a Fő utca program második fordulós pályázatának elbírálása várhatóan október hónapban megtörténik. Egyre többen kérdezik tőlem, mi van a pályázattal, hiszen már november közepén járunk... Van-e ezzel kapcsolatban bárminemű információja?

? Örülök a növekvő érdeklődésnek. A pályázati útmutató szerint a Közreműködő Szervezetnek (esetünkben a Pro Régió Ügynökségnek) a pályázat beadásától számított 90 napon belül kell meghoznia a döntését, de a határidőt indokolt esetben 30 nappal meghosszabbíthatja. Mi szeptember közepén adtuk be a 2. fordulós pályázatunkat, melyet szeptember 17-én regisztráltak, majd október 26-án befogadtak és értékelésre bocsátottak. A bíráló bizottságon múlik, hogy mikor tűzi napirendre a pályázatunkról szóló döntést, melyet a nyáron még szeptemberre ígértek,

Megemelt pályázati támogatás
2009-10-15

? 600 millió forintról 623,5 millió forintra nőtt a Fő utca programra elnyert pályázati támogatás összege. Minek köszönhető ez?

? Augusztus közepén a Pro Régió Ügynökség, a Fő utca pályázat közreműködő szervezete elektronikus levélben tájékoztatott arról, hogy a Fő utca pályázat keretében megvalósuló fejlesztésekhez lehetőségünk van áfakompenzációra vonatkozó kérelmet benyújtani. Ez a felajánlott lehetőség tulajdonképpen csak névleg áfa-kompenzáció, valójában a várható áfaveszteséghez hasonló összegű olyan plusztámogatás, amit a pályázók a projektbe új tevékenységként beemelt költségeik fedezésére kaphatnak.

Elkészültek a játszóterek
2009-08-15

? Befejezéséhez közeledik a nagyszabású játszótér-, sportpálya- és parképítési program városunkban. Lapunk megjelenésekor várhatóan már mind a 6 játszótér és a 2 közpark átadása megtörténik. Elégedett-e az eddig elkészült létesítményekkel?

? Nagy boldogság számomra a játszóterek, sportpályák és parkok megépülése, amely meggyőződésem szerint áttörést jelent nemcsak gyermekeink, hanem az egész város életében. Sok vörös-vári gyermek és felnőtt álma vált valóra ezeknek a létesítményeknek a megépítésével. Hogy mennyire szükség volt rájuk, azt mutatja, hogy naponta milyen óriási a nyüzsgés, és milyen élénk közösségi élet zajlik az új játszótereken. Ez volt a tágabb értelemben vett cél is: olyan közösségi tereket létrehozni, ahol az emberek kicsik és nagyok egyaránt játszhatnak, mozoghatnak, beszélgethetnek, találkozhatnak egymással. Mivel mindez megvalósult, elégedett vagyok.

Brutális elvonást tervez a kormány
2009-07-15

? Mint gyakorló polgármestertől kérdezem, hogyan vélekedik arról, hogy közvetlen környezetünkben rövid időn belül két polgármestertől is megvonta a bizalmat a képviselő-testület? Van-e valamiféle receptje a polgármester és a képviselő-testület közötti jó együttmunkálkodásnak?

? Minden település más, sőt egy-egy településen belül is minden egyes felálló képviselő-testület jelentősen különbözik egymástól, ezért nem gondolom, hogy lehetne általános receptet adni. Szomszéd településeink önkormányzati ügye-iben nem szeretnék állást foglalni, mivel nem ismerem az események pontos hátterét. Általánosságban azt gondolom, hogy egy testület önfeloszlatása csak egészen kivételes, végső eszköz lehet egy konfliktus megoldására, és lehetőleg el kell kerülni, mert sok energiát, időt és pénzt visz el, sok sebet ejt, és sok kárt okoz.

Beadás előtt a Fő utca-pályázat
2009-06-15

? Polgármester úr, hogyan halad a Fő utca-pályázat előkészítése, vannak-e új fejlemények?

? A második fordulóhoz szükséges dokumentumok elkészítése folyamatos napi munkát jelent. Jelenleg négy különböző tervező cég készíti a Fő utcai parkolók, a járdák és a csapadékvíz-elvezetés, valamint a létesítendő új ügyfélszolgálat és a házasságkötő terem terveit, továbbá a Városháza előtti tér, a Városháza udvara és a könyvtár felújításának terveit. A tervezőkkel folyamatosan egyeztetünk, megadjuk a szükséges iránymutatásokat, meghozzuk a szükséges döntéseket. A tervek néhány héten belül elkészülnek. Ezeket aztán be kell majd építeni a végleges akcióterületi tervbe, ami egy könyv vastagságú dokumentum lesz, s amelyet majd a második fordulós pályázathoz csatolni kell.

Sikerek és kényszerpályák
2009-05-15

? Örömmel mondhatjuk, hogy sikeresen lezárult a játszóterek építésére kiírt közbeszerzési pályázat. Korábban szó volt arról, hogy esetleg csökkentik a megépítendő parkok és játszóterek számát takarékossági okokból. Végül is hány parkról és játszótérről kötötték meg a szerződést a nyertes céggel, és mikorra várható ezek átadása?

? Valóban volt szó a műszaki tartalom csökkentéséről, azaz egy játszótér és egy park elhagyásáról. Végül azonban úgy döntöttünk, hogy folytatva a megkezdett közbeszerzést, tárgyalásos eljárásba megyünk át, megmaradunk a nyolc helyszín mellett, és megpróbáljuk az ajánlati árakat lejjebb nyomni.

Pályázataink állásáról
2009-04-15

Gromon István polgármesteri sajtótájékoztatója a Városházán

Április 6-án Gromon István polgármester Bándi Gábor projektmenedzser és Váradi Zoltáni műszaki osztályvezető részvételével sajtótájékoztatót tartott a Városháza tanácstermében a sajtó és a helyi civil szervezetek számára az önkormányzat eddigi pályázati tevékenységéről és az elért eredményekről.

A polgármester úr elmondta, hogy az elmúlt két és fél év során közel 20 pályázatot készített el és adott be az önkor-mányzat. (Ezek egy része európai uniós volt.) Több kisebb sikeres pá-lyázat mellett a kiemelt, nagy pályázataink kezdetben sorra elbuktak (a Templom téri iskola felújítása, a Szakorvosi Rendelőintézet bővítése, bölcsőde építése). A jég ez év télutóján tört meg. Két nagyberuházásunk is zöld utat kapott: a szennyvíztelep bővítése és a Fő utca program.

Hatszáz millió forint első körben
2009-03-15

? Örömmel adhatunk hírt arról, hogy a város ?Fő utca program" című pályázatát első körben 600.000.000. Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélték meg. Mekkora összeggel pályázott eredetileg az önkormányzat és ebben melyek a legfontosabb fejlesztési célok? Ön szerint ezek közül melyek valósulhatnak meg az első körben megítélt támogatásból?

? Február 25-én kaptuk a nagyszerű és örömteli hírt, hogy a Fő utca felújítása érdekében végzett eddigi másfél éves ? kevésbé látványos ? munkánkat siker koronázta. A Pro Régió Ügynökségtől kapott elektronikus levélben arról tájékoztattak, hogy az önkormányzatnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott ?Pilisvörösvár, Fő utca program" című, KMOP-5.2.1/B-2008-0003 jelű első fordulós pályázatát a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője előzetesen legfeljebb 600.000.000. Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte, maximum 751.408.892 Ft elszámolható költség és 79,85% támogatási mérték mellett. A 2008. június 16-án benyújtott

A költségvetési egyensúlyról és a pályázati eredményekről
2009-02-15

? Február 5-i ülésén a képviselő-testület megalkotta városunk ez évi költségvetését. Gondolom, nem voltak könnyű helyzetben a képviselők akkor, amikor a sarokszámokról dönteniük kellett. Mely tételek okozták a legtöbb fejtörést a számukra, és hol kellett a legjobban visszafogniuk a kiadásokat?

? Az önkormányzat 2009. évi költségveté-sének kereteit alapvetően az országos helyzet határozta meg: egyfelől a gazdasági válság miatt hirtelen visszaesett saját bevételek (pl. iparűzési adó) valamint az állami normatíva és a személyi jö-vedelemadó-részesedés évek óta tartó folyamatos csökkentése (csak az idén a tavalyihoz képest kb. 25 millió forintos csökkenés) miatti bevételkiesés, másfelől a magas infláció (6,1%) és az energiaárak növekedése miatti működési kiadásnövekedés. Ehhez jön hozzá helyi adottságként a korábbi évek elkötelezettségeiből fakadó, minden évben igen jelentős összegű hiteltörlesztési kényszer (ebben az évben a kamatokkal együtt kb. 180 millió forint).

Következő >> Utolsó
1 - 10/ 11 cikkből