Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Beszédek 2018.

A Nagy-tó körüli sétány és futópálya felavatásán(2018. 12. 08.)
2018-12-09

Kedves Egybegyűltek!

Szeretettel köszöntök mindenkit a Nagy-tó körüli sétány és futópálya ünnepélyes átadásán. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek! Külön köszöntöm a gyerekeket, akik ilyen szép számmal eljöttek, és külön köszöntöm azokat a felnőtteket, akik sportruhában jöttek, mert komolyan vették a meghívásunkat, és futni is fognak!

Úgy gondolom, hogy most, amikor ünnepélyesen felavatjuk, és birokba vesszük a Nagy-tó körüli sétány és futópályát, mindnyájan egy történelmi pillanat részesei vagyunk. Azt hiszem, hogy 80 évvel ezelőtt, amikor a pilisvörösvári bánya a működésének vége felé járt, s amikor a pilisvörösvári bányatavak keletkeztek, senki nem gondolta volna, hogy ezen az akkor városszéli, kietlen helyen egyszer majd városliget lesz, hogy 2016-tól itt tartják a vörösvári búcsút, és hogy 2018-ban a Nagy-tó körül kandeláberekkel megvilágított, aszfaltozott sétálóút és gumi burkolatú futópálya épül. De azt hiszem, még 10 évvel ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy mindez megvalósulhat. Most mégis itt áll előttünk, s csak arra vár, hogy birtokba vegyük.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén
2018-10-28

Tisztelt Ünneplő Közösség!
Hölgyeim és Uraim!

Ismét eltelt egy év, s mint 1989. október 23-a óta minden évben, újra összegyűltünk, hogy megemlékezzünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről; a hős pesti srácokról, az egyetemistákról, a munkásokról és az értelmiségiekről, akik ezen, és az ezt követő napokon szembe szálltak a zsarnoksággal, kiálltak a törvényességért, a demokráciáért, a tisztességes kormányzásért, a társadalmi igazságosságért; akik a saját szabadságukat kockáztatták, s akik közül sokan az életüket áldozták a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen folytatott küzdelemben.

A Szent Erzsébet Otthon fennállásának 25 éves évfordulójára
2018-10-06

Főtisztelendő Spányi Antal Megyéspüspök Úr!
Kedves Sister Szűcs Mária Elnök Asszony!
Tisztelt Kozma Imre Delegatúravezető Úr!
Kedves Manhertz Júlia Igazgató Asszony!
Tisztelt Sas Gyula Tulajdonosi és Fenntartói Megbízott Úr!
Főtisztelelendő Ladocsi Gáspár Püspök Atya!
Tisztelt Kiss Károlyné Ügyvezető Elnök Asszony!
Tisztelt Reizinger Zoltán Ügyvezető Igazgató Úr!
Kedves Szent Erzsébet Otthon-lakók!
Kedves Szent Erzsébet Otthoni Dolgozók!
Tisztelt Ünneplő Közösség!

Huszonöt évvel ezelőtt, 1993. november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén több száz vörösvári polgár gyűlt össze ezen a helyen, az újonnan létesült Szent Erzsébet Otthon felszentelési ünnepére. Az ünnepségen részt vett Paskai László bíboros érsekprímás úr, Takács Nándor székesfehérvári megyéspüspök úr, Surján László népjóléti miniszter úr, Labbant Lajos plébános úr, Botzheim István polgármester úr és az önkormányzati képviselő-testület tagjai.

Fogarasy-Fetter Mihály emléktáblájának felavatásakor
2018-09-29

Kedves Fogarasy-család!
Tisztelt Ünneplő Közösség!
Hölgyeim és Uraim!

Egy ókori latin drámaírótól, Titus Maccius Plautustól származó szállóige szerint: Nomen est omen. Azaz: A név jósjel. Jósjel, ami előre jelzi, és tömören össze is foglalja a név viselőjének sorsát, jellemét…

Lehet, hogy ennek az állításnak az igaz volta tudományosan nem igazolható, hiszen a keresztnevünk, amit a szüleink adnak nekünk, valószínűleg inkább az ő ízlésüket, világnézetüket, gondolkodásukat fejezi ki, és közvetlenül nem sok köze van ahhoz a párnapos vagy párhetes csecsemőhöz, akinek a nevet adják. Mégis, sok évszázados tapasztalat, hogy van valami érdekes összefüggés az ember keresztneve és az ember sorsa, élete, jelleme között.

XXVII. VÖRÖSVÁRI NAPOK MEGNYITÓ (2018. 08. 10.)
2018-08-11

Kedves Gerstetteni, Gröbenzelli és Borszéki Vendégeink,
kedves Vörösvári Polgárok,
tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amikor két évvel ezelőtt, 2016-ban a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Vörösvári Napokat új helyszínen, a Kacsa-tónál rendezi meg, és elkezdtük a rendezvényhez az első reklámanyagokat tervezni, akkor ennek a legfőbb közösségi ünnepünknek a lényegét három szóban foglaltuk össze: „Hagyomány – Ünnep – Kikapcsolódás”.

Beszéd a Hősök Napján rendezett városi ünnepségen (2018. 05. 27.)
2018-05-27

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Gyerekek!
Kedves Ünneplők!

Ha visszatekintünk az emberiség történelmére, akkor azt látjuk, hogy az bizonyos szempontból nem más, mint a háborúk története.

Már az időszámítás előtti 3. évezredben az egyiptomi fáraók komoly hadseregeket tartottak fenn, és ennek segítségével leigázták és kizsákmányolták a környékbeli népeket. Az i. e. 2 évezredben a hettiták egy terjeszkedő katonaállamot hoztak létre. Az i. e. 1. évezredben először az Asszír birodalom, majd az Újbabiloni birodalom tartotta rettegésben a környező népeket, majd követte őket a perzsa világbirodalom, Nagy Sándor birodalma és a Római birodalom…

Beszéd a március 15-i városi ünnepségen (2018. 03. 15.)
2018-03-15

Kedves Ünneplő Közönség!
Hölgyeim és Uraim!  

Március 15-e van, az 1848. március 15-i polgári forradalom, és az 1948-49-es honvédő szabadságharc emléknapja, nemzeti ünnep.

Mint minden évben, ma is eljöttünk, hogy lerójuk tiszteletünket a forradalom legendás alakjai és a szabadságharc hősei előtt; hogy köszönetet mondjunk nekik; és hogy magasztaljuk őket bátorságukért, önfeláldozásukért, a közösségnek tett szolgálataikért, hazaszeretetükért.

1 - 7/ 7 cikkből