Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Beszédek 2016.

Az 1956. évi forradalom s szabadságharc 60. évfordulóján (2016.10.23.)
2016-10-24

Kedves Ünneplők!

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját ünnepeljük.

Annak az eseménynek az évfordulóját, amikor a magyar nép egy évtizednyi félelem, rettegés és hátrálás után „azt mondta: „Elég volt”. Annak az eseménynek az évfordulóját, amikora magyar nép úgy „áradt itt meg, mint a tenger”, fegyvertelenül szembe nézettaz ÁVH fegyvereseivel, és benzines palackokkal és kézipuskákkal küzdött az orosz tankok ellen. Annak az eseménynek az évfordulóját, amikor a magyar nép „karácsonyfája / A Csendes Éjben égni kezdett”, azaz a szocialista tábor népeinek általános szomorúsága és félelme közepette a magyarok élete egyszer csak a szabadság euforikus ünneplésébe fordult.

Búcsú Kárpáti Jánostól (2016.10.21.)
2016-10-22

Kedves Gyászoló Család!
Tisztelt Jelenlévők!

Kárpáti János hamvait körbe állva egy igazi közösségi embertől búcsúzunk. Egy olyan embertől, aki fiatal korától keményen dolgozott, aki szívós kitartással, a saját erejéből küzdötte föl magát szakmunkássá, majd technikussá, munkahelyi és szakszervezeti vezetővé, egyesületi elnökké, önkormányzati képviselővé. Olyan embertől, aki felfelé haladtában is végig megőrizte együttérző képességét a többi nehéz sorsú ember iránt, és minden beosztásában igyekezett segíteni rajtuk. Egy csendes, halkszavú, embertől, aki mindig pontosan tudta, hogy mit akar elérni, s aki hangoskodás és erőszakoskodás nélkül, szorgalommal, fegyelmezettséggel, céltudatossággal, kitartással legtöbbször el is érte a kitűzött célját.

Az MH Altiszti Akadémia október 23-i ünnepségén (2016.10.21.)
2016-10-21

Tisztelt Parancsnok Úr!
Tisztelt Állománygyűlés!
Kedves Vendégek!
Hölgyeim és Uraim!

Jeles évfordulót ünneplünk a mai napon: a nemzetünk sorsát történelmi távlatban is meghatározó 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Ez az ünnep – mint oly sok más ünnep is – egyszerre örömteli és fájdalmas. Örömmel, lelkesen és büszkén emlékezünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc felemelő pillanataira, a függetlenségért, a demokráciáért és a szabadságért vívott harcok hősere. Ugyanakkor fájdalommal és keserűséggel emlékezünk az ártatlanul, fiatalon megölt vagy testileg-lelkileg egy életre megnyomorított férfiak, nők, csalások szenvedéseire.

Fogarasy Attila: Megjártam a hadak útját…” Vörösváriak a XX. század vérzivataraiban című könyvének bemutatóján
2016-09-17

Kedves Könyvbarátok!
Kedves Helytörténészek!

Bár az imént felolvasott történet igen drámai hangulatú volt, és bár az egész könyv, aminek a bemutatójára összegyűltünk, tragikus eseményekről szól, a mai nap számunkra mégis ünnep. Egyrészt azért, mert a felidézett tragikus események óta már évtizedek teltek el, s a sebek egy része már begyógyult, a fájdalom enyhült, másrészt azért, mert egy új könyv megjelenése mindig örömteli esemény, ajándék a közösség számára.

A könyvtárépület átadásának 50. évfordulóján
2016-09-11

Kedves Könyvbarátok!
Kedves Könyvtárbarátok!

Nagyon szép gondolat volt Varga Máté Benedek könyvtárvezető úr részéről, hogy egy egésznapos ünnepséggel megemlékezzünk a könyvtárépület átadásának 50. évfordulójáról, s nagy örömmel fogadtam az erre vonatkozó kezdeményezését. Ötven évvel ezelőtt, 1966. augusztus 1-jén (más források szerint augusztus 20-án) nyílt meg ugyanis ez az épület, amiben most vagyunk, azaz a vörösvári könyvtár saját épülete.

66. Magyar Bányásznap (2016. 09. 02.)
2016-09-02

Tisztelt Alelnök Úr!
Kedves Elnök Asszony!
Kedves Pilisvörösvári és Környékbeli Bányászok!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Gyorsan telik az idő; hamar elszállt a nyár, s máris itt van szeptember első hétvégéje – a bányásznap ideje. Ismét összejöttünk hát, hogy több évtizedes hagyományunkhoz híven itt Pilisvörösváron is megünnepeljük a bányásznapot, ami nemcsak az egykori bányászok ünnepe, hanem városi ünnep és külön egy kicsit a Bányatelep, mint városrész saját ünnepe is.

A XXV. (Jubileumi) Vörösvári Napok megnyitó ünnepségén (2016. 08.12.)
2016-08-13

Kedves Ünneplők!

Szeretettel köszöntök én is mindenkit, aki eljött a mai megnyitóra. – Ismét eltelt egy év, újra eljött Pilisvörösvár legnagyobb közösségi ünnepe, a Vörösvári Napok, amit családi körben is, a templomban is és világi szórakozások formájában is megünneplünk.

Ez az ünnep eredetileg a vörösvári templom búcsújának az ünnepe, amit 1757 óta, tehát 259 éve mindig augusztus 15-én, templomunk védőszentjének ünnepén, Nagyboldogasszony napján tartunk.

Gerstetten és Pilisvörösvár testvérvárosi kapcsolatának 20 éves jubileumán
2016-08-01

Kedves Roland Polaschek Polgármester Úr!
Kedves Gerstetteni Barátaink!
Kedves Cebazati és Gröbenzelli Vendégeink!
Kedves Ünneplő Vörösváriak!
Hölgyeim és Uraim!

Gerstetten és Pilisvörösvár testvérvárosi kapcsolata jeles évfordulóhoz érkezett: immár 20 éve annak, hogy 1996. május 5-én Gerstettenben Grószné Krupp Erzsébet polgármester asszony és Roland Polaschek polgármester úr ünnepélyes keretek között aláírta a partnerkapcsolati okiratot.

Gerstetten – Werischwar 20. Jubiläum
2016-07-30

Lieber Herr Bürgermeister Polaschek,
liebe Gerstetter Freunde,
liebe Gröbenzeller Freude,
liebe Cebazater Freude,
liebe Werischwarer Bürger,
meine Damen und Herren,

Gerstetten und Werischwar feiert dieses Jahr ein bedeutendes Jubiläum. Vor 20 Jahren, am 5. Mai 1996 wurde die offizielle Partnerschaftsurkunde von den beiden Bürgermeistern, Frau Elisabeth Grósz-Krupp und Herrn Roland Polaschek unter festlichen Äußerlichkeiten in Gerstetten unterzeichnet.

Dacia Duster személygépjármű ünnepélyes átadása a rendőrség részére
2016-06-07

Tisztelt Főkapitány Úr!
Tisztelt Kapitány Úr!
Tisztelt Őrsparancsnok Úr!
Tisztelt Járási Hivatalvezető Asszony!
Kedves Meghívott Vendégeink!
Hölgyeim és Uraim! 

2015. november 30-án Koczka Gábor őrsparancsnok úr azzal a kérelemmel fordult hozzám, hogy az önkormányzat egy új gépkocsi vásárlásával járuljon hozzá a Pilisvörösvári Rendőrőrs LBA-107 forgalmi rendszámú, Fiat LINEA szolgálati gépkocsijának cseréjéhez.

Következő >> Utolsó
1 - 10/ 12 cikkből