Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Beszédek 2014.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén (2014. október 23.)
2014-10-29

Kedves Ünneplők!
Kedves Ünnepeltek!

Október 23-a van, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 58. évfordulója, s egyben a 25. évfordulója annak, hogy 1989. október 23-án, 40 év kommunista diktatúra után Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta a Magyar Köztársaságot.

Ez a kettős évforduló alkalom, sőt felhívás arra, hogy a mai ünnepen az 1989-es események fényében, azok utólagos megvilágításában elmélkedjünk az 1956-os eseményekről és azok előzményeiről. Annál is inkább, mert ha összehasonlítjuk ennek a két időszaknak az eseményeit, akkor sok szembetűnő párhozamosságra bukkanunk, ami lehetővé teszi a történelem – azaz a velünk történtek – mélyebb értelmezését.

Az önkormányzati képviselő-testület alakuló ülésén (2014. október 22.)
2014-10-23

POLGÁRMESTERI PROGRAM 2014-2019

Tisztelt Elnök Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony!
Tisztelt Képviselőtársak!
Kedves Vendégeink!
Tisztelt Vörösvári Polgárok!

Pilisvörösvár polgárainak bizalmából 2006 és 2010 után ma harmadszor ér az a megtiszteltetés, hogy megválasztott polgármestereként programot hirdethetek.

Mielőtt a következő öt évre, azaz a 2014-2019-es önkormányzati ciklusra vonatkozó programomat ismertetném, szeretném megköszönni a Helyi Választási Bizottság és a szavazatszámláló bizottságok, ezen belül az elnökök, a jegyzőkönyvvezetők, az önkormányzat által megválasztott és a jelölőszervezetek által delegált tagok, valamint a Helyi Választási Iroda áldozatos munkáját, amelyet a választások sikeres és tiszta lebonyolítása érdekében végeztek.

Beszéd az önkormányzati választás éjszakáján (2014. október 12.)
2014-10-14


Szeretettel köszöntök mindenkit!

Mielőtt bármit mondanék, egy kérdést szeretnék föltenni Önöknek/Nektek.
- Mit mondott Janó, a tót a Pál utcai fiúk c. regény végén Bokának, amikor egyedül kilátogatott a grundra?
- ???


Úgy látom, régen volt az általános iskola 5. osztálya, ahol ez kötelező olvasmány, ezért segítek. Ezt mondta Janó, a tót:
„- Megvertung őket! ...
- Megvertung! ... Kidobtung... Kikergetung..."

Magyarra lefordítva: „Megvertük őket! ... Megvertük! ... Kidobtuk! ... Kikergettük..." Azaz: Mi, Pál utcaiak megvertük a Vörösingeseket, kidobtuk, kikergettük őket a grundról.

Kedves Jelenlévők!

Ezúton jelentem, hogy nálunk, Vörösváron ma ugyanez történt! A önkormányzati képviselőválasztáson a lehetséges 8 egyéni körzetből 7 körzetet megnyertünk, a polgármester-választást pedig 53,09 %-os többséggel szintén megnyertük. A 12 fős képviselő-testületben így 8 mandátumot, azaz kétharmados többséget szereztünk.

Az idősek világnapján (2014. okt. 5.)
2014-10-05

Kedves Nagymamák és Nagypapák!
Kedves Dédnagymamák és Dédnagypapák!
Kedves Kísérők és Családtagok!
Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy a gyermekek versei és játékai, a Nosztalgia Dalkör énekei valamint alpolgármester asszony gyönyörű szavalata után azt, amit ők versben és énekben adtak elő, azt röviden prózában is kifejtsem.

Ismét eltelt egy év, és ismét egybegyűltünk, hogy az idősek világnapja alkalmából találkozzunk egymással, köszöntsük városunk legidősebb polgárait, és egy kicsit együtt ünnepeljünk. Az ünnep előtt ebben az évben is meglátogattuk városunknak azokat a legidősebb polgárait, akik betegségük, egészségi állapotuk miatt már nem tudnak ide eljönni a közös ünneplésre, de otthon még képesek a vendégfogadásra.

A 64. Magyar Bányásznapon (2014. szept. 5.)
2014-09-06


Tisztelt Elnök Úr!
Kedves Elnök Asszony!
Kedves Pilisvövörösvári, Pilisi-medencei és Dorogi-medencei Bányászok!
Kedves Bányatelepiek!
Kedves Ünneplők!


Szeretettel köszöntöm Önöket a 64. Magyar Bányásznap alkalmából rendezett városi ünnepségünkön, amelyet most 5 alkalommal ünnepelünk itt, a 2010-ben kialakított Bányász emlékparkban.

Örülök, hogy ilyen szép számban eljöttek! Figyelemre méltó, hogy 2014-ben is, a 64. bányásznapon is ilyen sokan eljöttünk, hogy megüljük ezt az ünnepet, pedig már amikor a Bányásznapot 1951-ben bevezették Vörösváron jó 10 éve nem volt bánya. (Igaz, Szentivánon még sokáig volt.)

A Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelő liftjének ünnepélyes átadása (2014. szept. 5.)
2014-09-05

Kedves Igazgató Asszony!
Kedves Doktornők és Doktor Urak!
Kedves Asszisztensek és Ápolónők!
Kedves Egybegyűltek!

Egy olyan pillanat részesei vagyunk ma itt mindnyájan, amire 33 évet kellett várni. Harminchárom évvel ezelőtt, 1981-ben épült meg ugyanis ez a rendelő – lift nélkül. S az óta, harminchárom éve szenvedték ennek hiányát betegek és orvosok, ápolók és asszisztensek egyaránt.

A XXIII. VÖRÖSVÁRI NAPOK MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGÉN
2014-08-16

Az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének,
azaz a város megalapításának 325. évfordulóján

Kedves Elisabeth Dauner Alpolgármester Asszony!
Kedves Martin Schäfer Polgármester Úr!
Kedves Mik József Polgármester Úr!
Tisztelt Ünneplő Közönség!
Hölgyeim és Uraim! 

„1689. kora tavaszán a Budai Városi Elöljáróságra egy 1689. február 12-én kelt írás érkezett a Német Lovagi Rend Commenturi Tartományának hohenfelsi uradalmából, Matthias Hürlemann (Hierlemann) jobbágy alattvaló és annak hajadon nővére nevében, Mahlspüren faluból…, amelyben kérdezték: hogy is állnak a dolgok a szántóföldek, rétek és szőlőkertek ingyenes elosztásának ügyében. Kénytelenek ugyanis a francia fosztogatások, a sok hadisarc és a bajor népek átvonulása következtében beköszöntött drága idők miatt kivándorolni és kenyerüket más országokban megkeresni.

Hősök napja (2014. május 24.)
2014-05-24

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója
A felújított I. világháborús emlékmű felavatása

Kedves Emlékezők!

A Vásár téri iskola tanulóinak szép műsora és Sax László elnök úr gyönyörű szavalata után engedjék meg, hogy én is hozzájáruljak néhány gondolattal a mai megemlékezéshez.

Az I. világháború

Egy jó hónap múlva, június 28-án lesz 100 éve annak, hogy 1914. június 28-án Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű titkos szerb szervezet egyik tagja Szarajevóben pisztollyal halálosan megsebesítette Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst, majd egy hónappal a merénylet után, 1914. július 28-án Bécs hadat üzent Szerbiának, s ezzel megkezdődött az első világháború, melyet a második világháború előtt egyszerűen csak „a nagy háború"-nak neveztek.

HIDAS-HERBSZT GYÖRGY 100. születésnapján
2014-04-27


Kedves Hidas-család!
Kedves Ünneplők!

Rendkívüli ünnepre jöttünk ma össze: egy olyan ember 100. születésnapját ünnepeljük, aki testben már 22 éve nincs közöttünk, de akinek a személyisége, példája ma is hat, s akinek életműve ma is megtartó erő Pilisvörösvár számára. Ez az ember nem más, mint Hidas György, eredeti nevén Herbszt György, élete vége felé Hidas-Herbszt György vagy Georg Hidas-Herbszt, de legtöbbünknek leginkább „Hidas Gyuri bácsi".

1 - 9/ 9 cikkből