Pilisvörösvár Város Hivatalos Honlapja »

 

Vörösvárért Közéleti Egyesület a Facebookon »


Vörösvári Újság »


Művészetek Háza »


Pilis TV »

Cikkek 2014.

ADOMÁNYGYŰJTŐ FELHÍVÁS (2014. 12. 17.)
2014-12-17

az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének 325. évfordulója alkalmából felállítandó „BETELEPÜLÉSI EMLÉKMŰ" elkészítésének támogatására

Elfogadva Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 178/2014. (XII. 16.) Kt. számú határozatával

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 28/2014. (III. 06.) Kt. sz. határozatában úgy döntött, hogy az első telepesek megérkezésének 325. évfordulója alkalmából méltó emléket kíván állítani azoknak a XVII. századvégi német betelepülőknek, akik a török megszállás után Vörösvár községet megalapították, s akiktől településünk jelenlegi lakosságának jelentős része származik. A Képviselő-testület olyan műalkotást kíván elhelyezni a város szívében, amely magas művészi színvonalon ábrázolja a betelepülés történelmi pillanatait, emeli környezetének fényét és a település önazonosságának jelképévé válhat.

Gromon István polgármester reagálása a Csak akarni kellene c. írásra
2014-08-27

A cikkben megfogalmazott felvetések, javaslatok között van néhány olyan, ami megfontolásra érdemes, ezért egy helyszíni bejárás keretében a műszaki osztály munkatársaival újra megvizsgáltuk, hogy melyek azok a hibák, problémák, amelyeknek a kijavítását, megoldását a beruházótól ill. a kivitelezőtől jogosan kérhetjük, ill. mik azok a fejlesztések, amik a gyalogos közlekedés szempontjából az érintett területen megvalósíthatók.

Elkészült az új helyi építési szabályzat
2014-08-26

40 %-ra emelkedett az iparterületi telkek beépítési százaléka.

Pilisvörösvár mostanáig hatályos településfejlesztési és településrendezési eszközei (a Településfejlesztési Koncepció, a Településszerkezeti Terv, a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv) 2004-2005-ben készültek el, s az óta több kiegészítésen és módosításon estek át.

Pályázati felhívás köztéri képzőművészeti alkotás elkészítésére
2014-07-27

(28/2014. (III.06.) Kt. sz. határozat alapján) a Pilisvörösvárra 325 évvel ezelőtt történt betelepülés emlékére köztéri képzőművészeti alkotás elkészítésére

„BETELEPÜLÉSI EMLÉKMŰ”

I. A pályázat témája:

Betelepülési emlékmű megtervezése (grafikán és plasztikus formában) és elkészítése  az első német telepesek Vörösvár (nemzetiségi nevén Werischwar, 1901-től hivatalosan Pilisvörösvár) községbe való megérkezésének, azaz a város megalapításának 325. évfordulója alkalmából a Városháza előtti Fő térre vagy a Templom térre.

Felhívás a betelepülési menetben való részvételre
2014-07-26

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Bizonyára már sokan értesültek arról, hogy városunk ebben az évben ünnepli az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének, azaz településünk megalapításának 325. évfordulóját.

Az idei, XXIII. Vörösvári Napok ennek a jubileumnak a jegyében telik majd el. Az ünneplés augusztus 15-én (pénteken) 18 órakor a Vörösvári Napok megnyitóján kezdődik. A szokásos polgármesteri ünnepi beszéd és az alkalomhoz illő fúvószenei- és néptánc előadások után Mészáros Ádám etnográfus tart vetetett képes előadást a németek Vörösvárra való betelepülésének előzményeiről, körülményeiről és az első betelepülőkről.

A pilisvörösvári adósságkonszolidációról
2014-06-30

Gromon István polgármester reagálása a Bizonyságlevél c. írásra

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának adósságállománya (hitel + kötvény) 2013. január 1-jén (az adósságkonszolidáció előtti utolsó költségvetés szerint) 1.861.527.000 forint volt. A kamatok becsült összege ezen időszakokra 668.378.000 forint lett volna, így a hitelintézetek felé az önkormányzat összes elkötelezettsége 2.534.895.000 forint volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az állam ennyit engedett el Vörösvárnak, vagy hogy ennyit fizetett ki Vörösvár helyett. Egyrészt azért, mert az adósságkonszolidáció két fordulóban, 2013 júniusában ill. 2014 februárjában történt, s a két időpontig a fenti adósságból az önkormányzat jelentős összegeket törlesztett (összesen kb. 300 millió forintot). Másrészt azért, mert a kamatok tizenöt-húsz évre előre pontosan nem kalkulálhatók. Harmadrészt azért, mert nem ismerjük, hogy az állam a bankokkal hogyan egyezett meg az előtörlesztés ill. a törlesztés kamatait illetően. Így tehát a Bizonyságlevél pontosan fogalmazott: „a magyar kormány Pilisvörösvárt 1.570.369.580 forint adósságából maradéktalanul kiváltotta". Köszönet érte!

A Karátsonyi-ligeti gyalogos aluljáróról
2014-06-29

Gromon István polgármester reagálása a Gyalog a holdra c. cikkre

A cikkíró jól tudja: a Kálvária felől az aluljáró megközelítése valóban nem szerepelt a vasút-korszerűsítési beruházás közbeszerzési kiírásában, így a kivitelezőnek nem volt feladata a járda és az akadálymentes lejáró kialakítása. De van ennél nagyobb igazság is: magának az aluljárónak a megépítése sem szerepelt a projekt eredeti terveiben! A szándék az volt, hogy mindenféle gyalogosközlekedést megszüntetnek a Kálvária irányából a Karátsonyi-ligeti vasúti megálló felé. Még szintbeni kereszteződésről sem akartak hallani, nemhogy kétszintűről!

Búcsú Riczy Dánielnétől
2014-06-29

Gizi néni is elment... Csendben, váratlanul...

Sok helyről, sokaknak fog hiányozni: a hétköznapi és a vasárnapi szentmisékről, a körmenetekről, a városi rendezvényekről, a közmeghallgatásokról, a városi ünnepségekről, a focimeccsekről...

Búcsú Ziegler Tibortól
2014-06-27

Hihetetlen, de igaz: Ziegler Tibi meghalt. 62 évesen, előzmények nélkül, egyik pillanatról a másikra.

Pár napja még a templom előtt beszélgettünk a német mise után, most pedig már csak múlt időben beszélünk róla, s a vele kapcsolatos emlékeinket rendezgetjük.

Valóban igaz az evangélium szava: nem tudhatjuk sem a napot, sem az órát. Bármely percben szólíthat a Gazda...

Búcsú Pekó Józseftől
2014-01-31

Január 3-án, pénteken délután 3 órakor nagyszámú ismerős és barát jelenlétében kísértük utolsó útjára Pekó József kertészmérnököt, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium nyugalmazott osztályvezetőjét, a pilisvörösvári Kovács László Kertbarát Kör szakmai vezetőjét, akit 85 éves korában, váratlanul ért a halál, 2013. december 29-én.

Következő >> Utolsó
1 - 10/ 11 cikkből